INRIKES. När Säpobossen Klas Friberg gästade TV4:s Nyhetsmorgon återupprepade han det som står i den nyligen släppta Säpo-rapporten, nämligen att det skulle vara ett hot mot Sverige att beröringsskräcken släpper bland nationella. Dessutom påstår han att ”högerextremister” dagligen begår brott för att påverka den så kallade demokratin.

Med Tyrrunefanor i bakgrunden i TV4:s morgonstudio fick Säpobossen Klas Friberg frågor om huruvida något liknande som moskéskjutningarna skulle kunna hända i Sverige. Skärmbild: tv4.se.

Under måndagsmorgonen besökte Säpobossen Klas Friberg TV4:s morgonprogram Nyhetsmorgon. Anledningen var för att diskutera fredagens moskéskjutningar i nyzeeländska Christchuch.

Den Bonnierägda TV-kanalen valde att illustrera det påstådda terrorhotet från så kallade högerextremister med Tyrrunefanor – trots att Nordiska motståndsrörelsen endast sysslar med helt legal politisk opinionsbildning.

Dagen till ära valde Friberg också att lansera en del nya begrepp, såsom en ”nationalradikal miljö” vars närmanden till ”vit makt-miljön” enligt Säpo utgör ett hot mot Sverige.

— I år har vi varit tydliga i vår årsbok med att strömningar runtomkring vikt makt-miljön och den nationalradikala miljön och närmanden mellan ideologier på högersidan är vad vi ser som en långsiktig farlig utveckling.

Han menar också att det finns ”kapacitet” hos vit makt-grupper att begå terrordåd idag.

— Vi har sagt det att det finns en typ av kapacitet hos grupper i vit makt-miljön, att de skulle kunna utföra terrorbrott i Sverige.

Att hans egen organisation – Säkerhetspolisen – med tusentals anställda och beväpnade agenter nog har ännu större kapacitet att begå terrordåd framkommer förstås inte i intervjun.

Men när programledarna pressar honom på frågan ifall det verkligen finns ”högerextrema” i Sverige som kan komma att begå attentat viker sig Friberg till slut. Istället väljer han att beskriva den opinionsbildning som pågår från nationella som ”brottslig” och ”icke-demokratisk”.

— Jag tycker att vi ska vara försiktiga med att bara prata om attentat, för det blir väldigt stort. Det pågår en brottslighet dagligen från de här grupperna där man försöker påverka samhället på ett icke-demokratiskt sätt, hävdar Friberg.

Källa:
Säpo-chefen: ”Farligast att vit makt-rörelser utför grova brott för att skrämma till oro”


  • Publicerad:
    2019-03-18 09:10