Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Säpo har gripit misstänkt spion: “Har värvats av rysk underrättelseofficer”

Av Redaktionen, 2019-02-27
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Under tisdagskvällen grep Säkerhetspolisen en man som arbetar inom ”svensk högteknologisk industri”, misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Enligt Säpo kan mannen ha värvats av en rysk underrättelseofficer med syfte att spionera å Rysslands vägnar.

Säpo har arbetat på högvarv under veckan och grep under tisdagen en misstänkt rysk agent.

Det var under ett möte i centrala Stockholm på tisdagskvällen som Säpo i samarbete med polisen grep och senare anhöll en man som nu misstänks för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

I ett pressmeddelande skriver Säpo att mannen arbetar inom svensk högteknologisk industri, där han har tillgång till uppgifter som man vet kan vara av intresse för främmande makt.

Säpo skriver vidare att gripandet kommer efter ett intensivt underrättelse- och utredningsarbete, samt att man misstänker att brottsligheten pågått sedan åtminstone 2017.

”Värvades av rysk underrättelseofficer”
Det är också Ryssland som Säpo misstänker att mannen har lämnat uppgifter åt.

— Det handlar om en person som misstänks ha värvats som agent av en rysk underrättelseofficer som arbetat under diplomatisk täckmantel i Sverige, säger Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen.

Säpo tycks också vara bekymrade över utvecklingen och menar att intresset att spionera på just Sverige är större än på många år.

— Hoten mot Sverige är mer omfattande än på flera år, och den tekniska utvecklingen har gjort att statliga aktörers cyberinhämtning blivit mer avancerad. Samtidigt pågår också den traditionella personbaserade inhämtningen, att man värvar agenter. Kombinationen ger både bredd och djup i statliga aktörers inhämtning av hemlig information, säger Daniel Stenling.

När konferensen ”Folk och Försvar” hölls i januari pekade även självaste Säpobossen Klas Friberg ut Ryssland som ett av de största hoten mot Sverige.

— Jag tycker att det är viktigt att framhålla att till exempel Rysslands avsikt inte är att föra krig med Sverige. Deras avsikt är att påverka och destabilisera, utan att Sverige når höjden, vad gäller höjd beredskap av krig, sa han.

Under måndagen framkom det att Säpo även utreder ett tiotal personer kring en marinofficer som redan 2017 tvingades bort från Försvarsmakten efter att misstankar riktas mot honom om att han olovligen ska ha kopierat säkerhetsklassat material.

I båda fallen är Säpo sin vana trogen hemlighetsfulla, men till Aftonbladet hävdar kammaråklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål att tisdagens gripande inte har någon koppling till härvan kring marinofficeraren.

— I nuläget finns det absolut ingen koppling mellan dessa ärenden och jag skulle bli mycket förvånad om de hängde ihop, säger han.

Enligt uppgifter till Expressen ska ytterligare en man ha omhändertagits i samband med tisdagens gripande. Men han fick försättas på fri fot efter att ha hävdat rysk diplomatisk immunitet.

Dessa uppgifter vill dock kammaråklagare Mats Ljungqvist inte kommentera.

Senast på fredag måste åklagaren ta ställning till ifall den misstänkte ryske agenten ska häktas eller ej.

Källor:
En person misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige
Misstänkt spion greps under möte i Stockholm


  • Publicerad:
    2019-02-27 15:30