BROTT. En tidigare högt uppsatt chef inom säkerhetspolisen häktades i morse misstänkt för grovt koppleri under flera år och våldtäkt.

Den tidigare Säpo-chefen Mats Sandberg misstänks för grovt koppleri och våldtäkt. Foto: Skärmdump från SVT.

En man i 50-årsåldern som tidigare varit toppchef inom säkerhetspolisen (Säpo) har häktats misstänkt för grovt koppleri och våldtäkt. Mannens advokat Rebecka Abeditary säger att han nekar till brotten.

Enligt häktningsframställan har det grova koppleriet pågått mellan 1 januari 2013 och 4 maj 2018 i två kommuner i Stockholmsområdet. Den misstänkta våldtäkten ska ha skett någon gång under 2012 i en av kommunerna.

Som häktningsgrund angav åklagare att det finns risk att den misstänkte undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar för utredningen.

En kvinna ansökte i somras om kontaktförbud för mannen, vilket nekades vid City åklagarkammare i Stockholm. Motiveringen var att mannen inte tidigare dömts för brott mot kvinnan.

Säpo-chefen Klas Friberg säger i en kommentar:

— Det är allvarligt. Vi känner till det här ärendet och har känt till det en tid. Men vad vi har gjort och vad vi har sett i vår analys vill vi inte uttala oss om i dagsläget.

Fängelsestraffet för grovt koppleri är som lägst två år och som högst åtta år. Straffet för våldtäkt är fängelse i lägst två och högst sex år.

Uppdatering: Det har nu framkommit att den tidigare Säpo-chefen som nu sitter häktad misstänkt för brotten är Mats Sandberg (19660730-4653).

I häktningsframställan står det att det finns ”risk för att den misstänkte [dvs Mats Sandberg red.anm.] genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning” och han därmed bör sitta häktad medan utredningen mot honom pågår.

Nordfront kommer att uppdatera allteftersom mer information finns tillgängligt.

Källa:
MÅLNR: B 6316-18
Före detta polischef häktad misstänkt för våldtäkt


  • Publicerad:
    2019-03-14 18:05