Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Polisen i Nya Zeeland hade tur — beväpnad terroristövning i Christchurchs centrum samtidigt som terrordådet genomfördes

Av Redaktionen, 2019-03-20
redaktionen@nordfront.se

TERRORDÅDET PÅ NYA ZEELAND. 50 personer mördades när terroristen Brenton Tarrant attackerade två moskéer i staden Christchurch. Men polisen hade tur som kunde gripa Tarrant så snabbt, för under pågående terrordåd genomfördes en antiterrorövning i stadens centrum.

Det tog 36 minuter för polisen i Nyzeeländska Christchurch att gripa terroristen Brenton Tarrant som mördade 50 oskyldiga muslimer i två moskéer i fredags. Polisen var på plats bara sex minuter efter att de hade larmats, och insatsstyrkan efter bara tio minuter, enligt New York Times.

Nu rapporteras att insatsen i normala fall skulle ha kommit senare men att polisen just då råkade ha en övning i närheten där man övade sig för att hantera en liknande attack som den Tarrant utförde.

Chris Cahill, Nyazeelandspolisen. Foto: Facebook.

Chris Cahill, polisinspektör och ledaren för en nyazeeländsk polisfackförening sedan 2016, förklarar att polismän ägnade sig åt en antiterroristövning i stadens centrum när Tarrant genomförde sitt dåd.

Normalt bär inte polisen i Nya Zeeland skjutvapen, än mindre taktisk utrustning. Därför var det ett mycket välkommet sammanträffande att polisens vapen och insatsteam var på plats alldeles i närheten, på grund av polisövningen.

Källor:
Quick Action, Near Miss and Courage in New Zealand Attacks
NZ Police “Happened to Be in a Training Session” When Mosque Shooting Began
Facebook/NZ Police Association


  • Publicerad:
    2019-03-20 11:30