Ukrainasupporter JO-anmäler Försvarsmakten
REPRESSION • Skåningen Dan Drakenholt anmäler Försvarsmakten till JO efter ett obehagligt besök av agenter i somras. Nu har en ocensurerad version av övervakningskamerabilderna av besöket offentliggjorts.
Nordfront skrev i augusti om det märkliga besöket som 65-årige Dan Drakenholt i Trelleborg fick av två civilklädda män som presenterade sig som ”Liam” och ”Olle” från Försvarsmakten. De två männen ställde frågor om en ukrainsk flagga som Drakenholt hissat på sin gård.
Den ukrainska flaggan hade ursprungligen skadats av hård vind, men istället för att slänga den valde han att hissa den som ett symboliskt stöd för det krigshärjade landet.
— Jag tog flaggan och sprejade lite röda streck på den. Den ser ut lite som att den har varit ute i något slagfält. Man ser att det är ett land som blöder. Jag tycker att den är jättefin, den är ett statement, berättade Dan Drakenholt till Expressen i augusti.
De två männen ifrågasatte också att Drakenholt kameraövervakade sin egen gård och ställde frågor om ”kablar”, som visade sig vara masten till 65-åringens segelbåt. Enligt de två agenterna var det deras ”höga chefer” som ville reda ut huruvida Drakenholt var ”pro Ukraina eller pro Ryssland”.
Förfäras av Försvarsmaktens åsiktsregistrering
Nu skriver tidningen Samnytt att Drakenholt har valt att anmäla Försvarsmakten till Justitieombudsmannen (JO) för besöket, som han beskriver ”obehagligt”. I anmälan beskriver han hur han känner sig ”överkörd” av Försvarsmakten.
”Jag förfärades över denna åsiktsregistrering för i min värld finns det bara en sida att stå på, Ukrainas”, skriver Drakenholt i anmälan. Han beskriver besöket som ”amatörmässigt” eftersom han själv ”alltid stöttat det svenska försvaret och Natointrädet”.
Samnytt har också publicerat en längre och dessutom ocensurerad version av besöket som fångats av Drakenholts övervakningskamera. I klippet kan hela dialogen mellan Must-agenterna och Drankenholt kan höras:
Tidningen har också kontaktat Försvarsmakten och lyckats begära ut en kraftigt maskerad händelserapport där incidenten kallas för ”samverkan”:
Samverkan syftade till att klarlägga syftet med den sönderrivna och rödstänkta UKRAINSKA flaggan som nämnts tidigare. Samverkan genomfördes i civila kläder för att undvika att väcka uppmärksamhet inom grannskapet.
I augusti kommenterade Försvarsmaktens presschef Therese Fagerstedt besöket till Expressen. Då kallades det hela en ”säkerhetsoperation” och hembesök med närgångna frågor som svenska folket kan komma att behöva vänja sig vid.
— Vi har nya tillvägagångssätt och nya metoder. Vi kanske syns och verkar på lite andra sätt än vi har gjort tidigare, förklarade hon.