INRIKES En man i Skåne som hissat en rödfärgad och trasig flagga fick besök av civilklädda män från Försvarsmakten som ställde frågor. ”Vi har nya tillvägagångssätt och nya metoder”, förklarar försvarets presschef.

Det är Expressen som skriver om Dan Drakenholt i Trelleborg som fick ett märkligt besök av två civilklädda män som presenterade sig som representanter för Försvarsmakten. Besöket, som fastnade på mannens övervakningskamera, skedde efter att han hissat en ukrainsk flagga på sin gård.

Den ukrainska flaggan hade ursprungligen skadats av hård vind, men istället för att slänga den valde han att hissa den som ett symboliskt stöd för det krigshärjade landet.

— Jag tog flaggan och sprejade lite röda streck på den. Den ser ut lite som att den har varit ute i något slagfält. Man ser att det är ett land som blöder. Jag tycker att den är jättefin, den är ett statement, säger Dan Drakenholt till Expressen.

Detta intresserade Försvarsmakten så mycket att man skickade ut två agenter för att undersöka saken närmare. Iklädda t-shirt och jeans ser man på klippet från övervakningskameran att de två männen knackar på, presenterar sig med förnamn och säger att de kommer från Försvarsmakten och vill ställa lite frågor.

— Vi börjar med flaggan här. Den drar till sig mycket uppmärksamhet, säger den ena agenten.

De två förmodade Must-agenterna vill veta om Darkenholt är pro-Ryssland eller pro-Ukraina. När Drakenholt svarar att han är för Ukraina och att han inte tycker att det går att missförstå svarar en av agenterna att de ”blev lite fundersamma eftersom det var lite rött på den”. Männen säger också att det rådde ”delade meningar” om flaggans betydelse hos deras ”höga chefer”.

När Drakneholt frågar vad som hänt om det istället hängt en rysk flaggar där svarar en av agenterna:

— Då hade det varit andra bullar, om man säger så. Då hade det väckt ännu mer uppmärksamhet.

Till Expressen uppger Drakenholt att han under samtalets gång började uppleva besöket som allt mer obehagligt:

— De var här för att jag skulle klargöra min åsikt. Vad måste jag klargöra min åsikt för? Det stör mig lite i dag att jag inte reagerade genom att säga: ”Hallå grabbar, får jag se era ID-kort igen?” 

— Jag blev så tilltvålad på något konstigt sätt. Jag är inte typen som blir det, men hela grejen var så konstig, så jag kände mig helt flat. 

De två agenterna ska också ha ställt frågor om varför Drakenholt har kameraövervakning och om vad båtmasten med tillhörande vajrar som ligger vid husets gavel var för något.

"Nya arbetssätt och metoder"

Försvarsmaktens presschef Therese Fagerstedt bekräftar till Expressen att besöket ägt rum, men vägrar berätta vilken avdelning de civilklädda männen kom ifrån. Däremot avslöjar hon att besöket skedde inom ramen för en säkerhetsoperation i området och att man med anledning av detta behövde mer information om flaggan.

— När vi knackar på eller tar kontakt med privatpersoner handlar det i 99 fall av 100 om att vi vill veta mer. Det behöver inte vara någon stor sak eller att vi upplever att det finns ett hot, säger hon till tidningen.

Att de två agenterna bar civil klädsel handlar enligt Fagerstedt om att man vill ”maskera sig” och ”smälta in” och att detta inte är helt ovanligt inom ”vissa operativa uppgifter som Försvarsmakten har”. Hon tillägger att detta en arbetsmetod som man kommer att se mer av i framtiden.

— Vi har nya tillvägagångssätt och nya metoder. Vi kanske syns och verkar på lite andra sätt än vi har gjort tidigare, säger hon.

Ingen behöver dock känna att de måste svara på Försvarsmaktens frågor eller att det handlar om någon typ av åsiktsregistrering, bedyrar Fagerstedt.

— Det är absolut inte fråga om någon åsiktskontroll. Det arbetar vi inte alls med. I så fall skulle vi behöva arbeta oss igenom hela svenska befolkningen.