MÅNGKULTUR. Det pågår just nu förhandlingar mellan Hedemorabostäders dotterbolag Tjäderhuset i Hedemora AB och Migrationsverket om att låta göra om Skogshögskolan i Garpenberg till ett asylboende. Boendet förväntas kunna ta emot 480 flyktingar.

Hedemorabostäders dotterbolag Tjäderhuset i Hedemora AB har inlett förhandlingar med Migrationsverket om att hyra ut Skogshögskolan i Garpenberg. Tanken är att Skogshögskolan ska göras om till ett asylboende, med plats för cirka 480 flyktingar.

Anläggningen har legat ute till försäljning sedan förra året och intressenter ska ha funnits, men att alla intressenter har velat göra om anläggningen till ett asylboende.

— Det finns tre vägar att gå. Det första är att vi säljer och då blir det väl ett asylboende, eller att fastighetsbolaget tillsammans med Migrationsverket kommer fram med en lösning, säger Hedemoras kommunalråd Ulf  Hansson.

Hansson säger att det tredje alternativet är att köra vidare med enbart gruvutbildning och det skulle kosta bostadsbolaget minst en miljon kronor varje år. Ulf Hansson säger dock att ingenting är ännu klart och att kommunen kommer att gå ut med information om förhandlingarna gått igenom.

Varje år bor det 600-700 flyktingar i kommunen på asylboende. Samtidigt väntas antalet flyktingar öka i hela landet de närmaste åren.

Källa:
Förhandling om 480 asylplatser


  • Publicerad:
    2014-09-08 16:25