Rapport kritiserar oseriös medierapportering om Ukraina
LÖGNPRESSEN • Media i Sverige får skarp kritik för hur man rapporterat om kriget i Ukraina i en rapport från Institutet för mediestudier. Kritiken handlar framförallt om hur man bedömer trovärdighet i källor.
Så kallat svenska medier har haft stora problem med källkritiken under sin rapportering om kriget i Ukraina. Detta slår rapporten ”Källkritik & krig” från Institutet för mediestudier fast.
Dels tar man upp att exempelvis judiskägda Bonniertidningar redan när kriget började deklarerade att man inte skulle rapportera objektivt om kriget. Den 25 februari skrev exempelvis Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson:
I valet mellan krig och fred, och demokrati och diktatur, är Expressen och Bonnier News inte opartiska (…). Vår publicistik grundar sig i ett ideal om frihet och liberal demokrati.
(Olsson, 2022)
Förutom Expressen har man även granskat TV4, Dagens Nyheter (DN), Svenska Dagbladet (SVD), Aftonbladet, Göteborgs-Posten (GP), Sydsvenska Dagbladet samt statliga SVT och SR. Man pekar på att dessa vid flera tillfällen har påstått saker om kriget som man inte kunnat verifiera.
Rapporterar okritiskt om anonyma Twitterinlägg
Gunnar Nygren, professor emeritus i journalistik vid Södertörns högskola, är en av författarna. Han berättar för SVT att de nyheter som svenskar får om Ukraina ofta har ”filtrerats” via flera kanaler först.
— Det är ju inte något nytt att det är svårt att bevaka krig där olika uppgifter står mot varandra… Över 90 procent av rapporteringen sker från Sverige och inte på plats i Ukraina. Då är man ju beroende av de internationella nyhetsbyråerna och medierna, säger han.
Rapporten noterar hur svenska journalister konsekvent undviker att använda ryska medier eller officiell rysk information som källa eftersom man ”saknar förtroende” för dessa och ser det som rapporteras där som ”desinformation” och ”propaganda”. Samtidigt används ukrainska källor väldigt lättvindigt, exempelvis anonyma Twitterkonton vars information publiceras utan att den verifieras eller att läsarna får reda på vad det är för slags källa.
— Det kan vara allt från statsministerns Twitterkonto till väldigt anonyma Twitterkonton som man inte vet vilka det är, förklarar Nygren.
"Patriotisk" mediebevakning av kriget?
Enligt rapporten är det ”självklart” för de flesta journalister att prioritera ”fria medier” framför medier inom ett ”auktoritärt mediesystem”. Men man konstaterar samtidigt att det riskerar att ge en ”snedvriden och ensidig bild av konflikter”.
Man skriver också att rapportering om internationella konflikter riskerar att bli ”patriotisk” och börjar frångå kraven på objektivitet om den egna nationen är inblandad. ”I fallet med kriget i Ukraina finns dessutom en tydlig värderingskonflikt som påverkar journalisternas förhållningssätt till kriget”, skriver man.
Att medier inte rapporterar objektivt om kriget i Ukraina ses enligt rapporten som ”relativt okontroversiellt” i Sverige eftersom politiker i Sverige och inom EU redan beslutat vad som är rätt och fel och investerat politiskt, ekonomiskt och till och med militärt i kriget.
Ryssland om svensk media: "Har tappat all kontakt med verkligheten"
Det ryska utrikesdepartementet har också noterat den snedvridna rapporteringen om kriget i Ukraina från medier i Sverige. Inte helt oväntat är man ännu mer kritiska till medierna.
”Allt som finns kvar att göra är att beklaga att så kallat ’självständiga’ journalister slutligen har tappat all kontakt med verkligheten i deras dårskap, helt desperata att bibehålla den russofobiska politik som släppts lös av det kollektiva väst och medvetet tvingats på dess medborgare istället för att erkänna att det inte var Ryssland som skapade ’hotet'”, skrev ryska UD i ett utspel i juli som Nordfront rapporterade om.