RUSSOFOBI Under ett framträdande i fransk tv beskriver ukrainskfödda analytikern Poedie ryssar som parasiter och uppmanar Frankrike att slå ned på dem och deras kultur.

Alla Poedie, som beskriver sig själv som expert på länderna i det forna Sovjetunionen, fällde på tisdagen i TV-kanalen C8:s Balance Ton Post en rad ”russofobiska” kommentarer. Talkshowen ägnades denna gång Ukrainakonflikten och tonen i diskussionen slogs an med denna kommentar av Poedie:

–Vi måste se till att Ryssland med alla dess medborgare runt om i världen, som ibland orsakar stor skada – hålls ansvarigt [för kriget i Ukraina].

Experten fann det skamligt att det rysk-ortodoxa andliga och kulturella centret i centrala Paris ännu hålls öppet. Komplexet, som även inkluderar Den Helige treenighetens katedral, huserar ryska spioner, förklarade hon utan att presentera några bevis därför.

— Och vi accepterar dem. Vi vräker dem inte. Varför? Detta komplex måste stängas och helt förstöras. Det har ingen rätt att existera, sa Poedie och tillade att det behövs en utredning om hur i all världen det ryska kulturhuset ens kunde få byggas i den franska huvudstaden. .

Programledaren frågade experten hur hon ser på de ryska män som lämnat sig land för att undkomma mobiliseringen.

— De är kackerlackor. Det är allt. De flyr landet som kackerlackor eftersom de inte vill slåss inifrån och störta den nuvarande regimen, svarade Poedie

Enligt ryska medier föddes Poedie i Kiev men migrerade till Frankrike efter att ha gift sig med en fransman. Hon har under Ukrainakonflikten ofta framträtt i fransk TV och därvid alltid intagit en hård antirysk hållning.

Hon var innan kriget chef för den Fransk-ukrainska affärsklubben och skulle, påpekar webbtidningen Good Word News, som sådan säkert ha tjänat stora pengar – om det inte vore för det här kriget.

I juli tillkännagav det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova att Moskva intensifierat sina aktiviteter i syfte att stödja ryska medborgare utomlands på grund av vad hon beskrev som ”en aldrig tidigare skådad barbarisk uppgång av främlingsfientlighet, inklusive i form av russofobi.” Ryssar i Europa och på andra håll utsätts för ”aggressiva attacker och hot, diskriminering … baserat på nationalitet, språk, medborgarskap och position”, sa hon.

Hamid Dabashi, professor i iranska studier och jämförande litteratur vid Columbia University, skriver i Al-Jazeera om ”ett alarmerande och patetiskt återuppvaknande av ryssofobi” i Europa och USA som han menar inföll i samma stund som Ryssland angrep Ukraina i februari och sedan dess har bitit sig fast.