KULTUR Skådespelaren Alexander Skarsgård gick hårt åt så kallad svensk media i en nyligen genomförd intervju med Dagens Industri. Enligt Skarsgård pågår en enorm hetskampanj mot allt ryskt, även sådant som inte har med kriget att göra.

Dagens Industri intervjuade nyligen Hollywoodstjärnan Alexander Skarsgård, aktuell i vikingadramat The Northman. Skarsgård, som är en av Sveriges just nu mest framgångsrika skådespelare, passade i intervjun på att ge en känga åt media i Sverige.

— Jag tycker att svenska medier varit lite av en besvikelse de senaste veckorna. Det piskas upp en ”gå ut i krig”-stämning och en rädsla bland oss svenskar som jag tycker är obehaglig, säger han till Di.

Enligt Skarsgård måste man skilja på president Vladimir Putin och det som sker i kriget å ena sidan och Ryssland och det ryska folket i övrigt å andra sidan. Just nu menar han att det ”göds ett rysshat” och att medierna måste ”sansa sig lite”.

— Så klart är jag emot Putin, det han gör i Ukraina är absolut vidrigt. Men just nu verkar det vara fritt fram att slå ned på allt ryskt, och bojkotta rysk kultur och ryssar i största allmänhet.

Om det blir krig i Sverige säger sig dock Skarsgård vara helt ointresserad av att ta upp vapen och dö i strid mot ryssar.

— Nej, verkligen inte, svarar han kort.

The Northman med Alexander Skarsgård hade Sverigepremiär på bio den 13 april. Se den officiella trailern nedan: