NEDERLÄNDERNA Efter BLM-upploppen upprättade man en panel för att luska ut hur man ytterligare kunde förnedra nederländarna. Panelen kom fram till att man ska be om ursäkt för slaveriet, nästan 160 år efter att det förbjöds.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte höll ett tal i Haag där han bad om ursäkt för Nederländernas roll i slavhandeln. På diverse olika språk som har talats i de nederländska kolonierna, bad han sedan också om förlåtelse å den nederländska statens vägnar.

— Jag trodde länge att slaveriet var något som hörde till historien, men jag hade fel, säger han och betonar att slaveriet fortfarande påverkar många i Nederländerna, sade Rutte enligt Hufvudstadsbladet.

Premiärministern erkände dock att ingen idag levande individ har eller har haft något med slaveriet att göra. Trots detta tänker regeringen använda nederländarnas pengar till att upprätta en fond som ska som ska ”dela ut medel åt insatser för att belysa och problematisera Nederländernas historia och i synnerhet den som rör slaveriet”.

Panel upprättad på grund av kriminell knarkafrikan rekommenderade ursäkten

Efter världsomfattande kravaller på grund av den multikriminella afrikanen George Floyds död under ett polisingripande i USA, upprättade den nederländska regeringen en rådgivande panel som enligt Yahoo Newsnoterade att nederländarnas kunskap om landets koloniala förflutna är svag och rekommenderade att det ska undervisas i skolor om historien”.

Panelen rekommenderade regeringen att erkänna att den transatlantiska slavhandeln innebar brott mot mänskligheten och att be om ursäkt för Nederländernas del i den samma.

Rutte svarade med att erkänna att rasism och diskriminering är ett problem i landet samt påpekade att det var hans regering upprättade panelen.

Att inneha och sälja slavar blev 1863 olagligt i Nederländerna och i alla dess kolonier. Nederländerna var ett av de sista länderna som avskaffade slaveriet.