USA FDA i USA har nu godkänt ett nytt vaccin mot RS-virus. Vaccinet ska kunna ges till gravida kvinnor och sägs skydda barnet de första sex månaderna efter födseln.

Amerikanska läkemedelsverket FDA har godkänt ett vaccin mot RS-virus som ska kunna ges till gravida kvinnor för att skydda nyfödda barn. Vaccinet är en enda injektion och har nu godkänts för att ge till kvinnor som är mellan 32 och 36 veckor gravida. I ett uttalande från FDA säger de att vaccinet ska kunna skydda barn de första sex månaderna från födseln.

— RS-virus är en vanlig orsak till sjukdom hos barn och spädbarn tillhör dem som löper störst risk att bli allvarligt drabbade vilket kan innebära att de tvingas läggas in för vård. Detta godkännande gör det möjligt för vårdpersonal och gravida att skydda spädbarn från denna potentiellt livshotande sjukdom, säger Peter Marks, avdelningschef vid FDA.

Tidigare i år godkändes det första vaccinet mot RS, som ska skydda äldre personer från viruset. Efter FDA:s godkännande måste tillverkaren Pfizer nu invänta hälsomyndigheten CDC, vars uppgift är att föreskriva hur läkemedlet ska användas.

RS-virus är en virusinfektion som oftast ger milda förkylningsliknande symtom, men spädbarn och äldre riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom.