MILITANT GLOBALISM FBI bjöd in sig själv till Finland för att hålla gemensamma övningar med finsk polis. Myndigheterna har tidigare samarbetat inom större övningar men i och med det finska Natomedlemskapet ska samarbetet bli tätare.

I ett pressmeddelande (på finska) meddelar Helsingforspolisen att de under augusti har genomfört gemensamma övningar med specialagenter från amerikanska FBI. Mer specifikt så handlar det om insatsstyrkan Karhuryhmä – eller direkt översatt Björngruppen – och ”en elitgrupp av agenter som har klarat en utmanande urvalsprocess och en utbildning”. Gruppen från FBI som medverkat beskrivs som den ”enda heltidsanställda enheten för bekämpning av terrorism”. 

Initiativet till övningen ska ha kommit från amerikanskt håll:

Initiativet till den bilaterala övningen i augusti kom från FBI och bakgrunden var ett tidigare väl fungerande samarbete. Responsen från den gemensamma övningen var också positiv.

Polisens pressmeddelande.

Den finska insatsstyrkan och FBI har även tidigare samarbetat under övningar på europeisk nivå, men att FBI nu bjöd in sig själv till landet ska enligt Hufvudstadsbladet bland annat bero på Finlands Natomedlemskap.

— På beredskapsenheten Karhu ses samarbetet med FBI som en unik sak och det görs ansträngningar för att utveckla samarbetet ytterligare, säger Juha Hietala, överkommissare för Karhugruppen.

Enligt National Justice Party (NJP) är FBI ett verktyg för politiskt förtryck. Tidigare i år översatte Nordfront NJP:s artikel om tre visselblåsare från organisationen som vittnade om hur myndigheten ”förföljer föräldrar, som är oroade för den antivita rasism deras barn utsätts för i skolan samt hur övervåld används mot systemkritiker”.