USA FBI uppvisade ”allvarlig brist på analytisk noggrannhet” när man valde att utreda Donald Trumps presidentvalskampanj för kopplingar till Ryssland. Detta slås fast när justitiedepartementets särskilda utredare John Durham publicerar sin rapport.

För fyra år sedan utsåg det amerikanska justitiedepartementet juristen John Durham som särskild utredare av FBI:s så kallade Russiagate. Bakgrunden är att FBI under presidentvalet 2016 valde att utreda republikanernas kandidat Donald Trump för ”kopplingar till Ryssland”.

FBI tog beslutet efter att ha fått en rapport som påstod att Ryssland på olika sätt försökte hjälpa Trump att vinna presidentvalet. Rapporten, som i amerikansk media kallades ”The Steele Dossier”, hade författats av en tidigare brittisk underrättelseagent som anställts av Hillary Clintons kampanj. FBI:s utredning slog fast att det fanns kopplingar mellan Trumps kampanj och Ryssland, men saknade helt handfasta bevis. Istället hänvisade man mest till att ryskägd media inte var lika positiva till Clinton som amerikansk president.

FBI använde ”The Steele Dossier” för att bland annat rättfärdiga hemlig avlyssning av Trump och hans medarbetare. I efterhand har både den särskilda utredaren Robert Mueller och justitiedepartementets chefsutredare Michael Horowitz slagit fast att det i verkligheten inte fanns några kopplingar mellan Trumps kampanj och Ryssland.

FBI saknar "analytisk noggrannhet"

Till skillnad från Horowitz och Mueller har Durham dock utrett FBI och deras utredning av Trump. snarare än frågan om Rysslandskopplingen i sig. Durhams rapport, som publicerades på måndagen, går till skarp kritik mot den federala polisorganisationen. Han skriver att FBI uppvisade en ”allvarlig brist på analytisk noggrannhet, speciellt gällande information från politiskt kopplade personer och organisationer” under utredningen.

Durham menar att utredningen uteslutande byggde på uppgifter från Trumps motståndare och ”underrättelsematerial som bestod av råa, icke analyserade och obekräftade uppgifter”. Dessutom konstaterar han att FBI helt valde att ignorera uppgifter som motsade påståendet om att det fanns en koppling mellan Trumps kampanj och Ryssland.

"Ett förödande slag för FBI"

Även om många har hoppats på att Durham skulle kunna rekommendera åtal mot personer involverade i FBI-utredningen eller åtminstone omfattande reformer inom myndigheten saknas detta i utredarens rapport.

Durhams utredning har dock väckt stor uppmärksamhet i USA och till och med vänsterliberala CNN erkänner att rapporten en gång för alla friskriver Trump.

— Rapporten är här, den har kommit, och den kanske inte skapade allt det som vissa republikaner hoppades på. Men den är oavsett förödande för FBI och på sätt och vis frikänner den Donald Trump, sa CNN:s toppankare Jake Tapper på måndagen.

Trump själv har kommenterat rapporten på sin plattform Truth Social med att konstatera att den bekräftar det han själv alltid har hävdat: Att amerikanska folket blåstes totalt av FBI.

John Durham har nu kallats till kongressen av republikaner för att svara på frågor om sin rapport nästa vecka.