DANMARK Liksom Sverige och Finland har nu även Danmark gått med på ett avtal med USA. Avtalet innebär att USA nu kommer att kunna stationera amerikansk militär permanent på tre flygbaser på Jylland.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) tillkännagav försvarsavtalet vid en presskonferens tillsammans med försvarsminister Troels Lund Poulsen (Venstre).

— Vi lever i en våldsam tid med många krafter som utmanar vår demokrati och de demokratiska spelreglerna, säger Frederiksen.

Med hjälp av avtalet kommer nu amerikansk militär kunna stationeras permanent på tre flygbaser på Jylland: i Karup, Skrydstrup och Ålborg.

— Det gäller både i kortare och längre perioder. På det här sättet stärker vi USA:s tillgång till Europa och Östersjön, och det bidrar till Natos kollektiva försvar av Europa. Det är en kärnuppgift för både Nato och för Danmark, säger Mette Frederiksen.

Danmarks avtal med USA innbär att USA nu kan stationera militär i nästan hela Norden. Tidigare ingick Sverige ett motsvarande avtal (Defence cooperation agreement, DCA), där USA får tillträde och rätt att använda delar av 17 svenska militärbaser, anläggningar och övningsområden. Även Finland har ingått ett avtal där USA får tillgång till 15 militära anläggningar. Norge har sedan tidigare ett liknande avtal med USA.

Som i de andra avtalen kommer soldaterna att lyda under amerikansk lag under tiden de befinner i sig i Danmark. Avtalet behöver nu godkännas av folketinget och regeringen har uppgett att det kan väntas ta cirka ett års tid. När avtalet träder i kraft kommer det att gälla i tio års tid utan möjlighet att sägas upp i förtid.