Guillou: Ser ut som att Sverige förlorat ett krig
GLOBALISM • Försvarsavtalet som regeringen ingått med Washington är en total underkastelse under amerikansk makt. Detta skriver debattören Jan Guillou.
Under dagen förväntas Ungern som sista Nato-land godkänna Sveriges ansökan till krigsalliansen Nato. Men regeringen har redan skrivit under ett så kallat försvarsavtal med USA, som bland annat ger stormakten rätt att nyttja svenskt territorium för militära ändamål.
Vänsterdebattören och författaren Jan Guillou skriver i en krönika på Aftonbladet att ”amerikansk överhöghet” nu införts i Sverige i och med försvarsavtalet. Guillou konstaterar att USA inte bara kommer få ”obehindrad tillgång till och användning av överenskomna anläggningar och områden” , vilket innefattar Sveriges samtliga flygflottiljer och alla större arméförläggningar, utan även exklusiv tillgång till vissa försvarsanläggningar:
På inte närmare specificerade försvarsanläggningar kommer därtill vissa områden att avskärmas där ”endast amerikanska styrkor ska få tillgång till och använda” och där amerikansk jurisdiktion ska gälla. Men inte nog med det. ”På begäran” ska USA få tillgång till och använda privat mark och privata tillgångar, inklusive vägar, hamnar och flygplatser.
USA får också rätten att fritt bygga ut ”områden och anläggningar” för att lagra vapen och försvarsmateriel. Det anges inga undantag för typ av vapen, inte ens kärnvapen (artikel 14). Parterna ”kan samråda om ovanstående i den mån det behövs”.
Dessutom innebär försvarsavtalet att amerikansk personal, inklusive deras familjer och civilanställda, inte får övervakas eller förföljas av svensk säkerhetspolis, deras bilar ska få svenska registreringsnummer som inte går att spåras och att Sverige avstår från att ”utöva straffrättslig jurisdiktion” över de amerikanska militärerna och deras familjer.
Jämförbart med ett land som förlorat ett krig
Enligt Guillou tycks amerikanerna i avtalet ”tänkt på allt”, vilket kanske inte är konstigt eftersom de har ”lång erfarenhet från andra länder de ockuperat”. Avtalet har dessutom inget med Nato att göra och förbinder inte USA att försvara Sverige militärt. Guillou jämför den nya relationen mellan Stockholm och Washington med ett avtal Sverige ingick med Ryssland på 1700-talet, som skrevs efter att Sverige förlorat ett krig och som gav Ryssland makt över svensk utrikespolitik.
”Det här är inte vilken skandal som helst. Det är obegripligt hur detta kunde ske i hemlighet utan minsta diskussion i Utrikesnämnden med den politiska oppositionen”, skriver Guillou. Han undrar också om S, V, MP och C samt ”nationalisterna” i SD verkligen var överens med regeringen om att sälja ut Sverige och göra landet till Rysslands ”absolut primära mål i Europa i händelse av krig”.
”Det finns ungefär 126 ytterligare frågor att ställa om denna en av de största politiska skandalerna i min livstid. Det jobbet överlämnar jag generöst till mina yngre journalistkollegor. Buss på!”, avslutar Guillou sin krönika.