INRIKES Regeringen har vägrat införa ett undantag för kärnvapen i det kritiserade ”försvarsavtalet” med USA. Nu har statsminister Ulf Kristersson avslöjat varför.

Det hårt kritiserade kärnvapenavtalet med USA innehåller inga undantag för kärnvapen. Det innebär att amerikanerna kan placera vilka vapen man vill på svenskt territorium – inklusive massförstörelsevapen – till skillnad från de övriga nordiska länderna som infört undantag i sina respektive avtal.

Tidigare har regeringen avfärdat all kritik mot detta med att ”det finns en bred konsensus” mot kärnvapen i Sverige och att detta ändå ”inte är aktuellt”. Men i en intervju med P1 Morgon avslöjar nu statsminister Ulf Kristersson (M) att han faktiskt vill se kärnvapen i Sverige.

När han pressas i frågan huruvida kärnvapenfrågan kan komma att ”omprövas” svarar han att amerikanska kärnvapen bör transporteras till Sverige mitt under brinnande krig.

— Om det blir krig då… Om det blir krig hos oss på vår mark, som Sverige dras in i efter ett anfall av andra då blir det en helt annan situation, säger statsministern.

Kristersson påstår också att det är upp till Sverige och inte USA att bestämma när kärnvapen ska placeras på svensk mark eftersom det är ”glasklart” att ”Sverige bestämmer över svenskt territorium”.

— Det är helt entydigt, det kan inte ens de som vill missförstå detta lyckas med, hävdar han.

Men om det blir krig måste de ”demokratiska länderna” enligt Kristersson ”ytterst kunna försvara sig mot länder som skulle kunna hota med kärnvapen”.

— Men hela vårt Natomedlemskap och hela vårt svenska försvar syftar ju till att den situationen inte ska inträffa. Hade Ukraina varit medlem i Nato så hade de inte blivit anfallna av Ryssland, säger statsministern.