VÄSTERBOTTEN Tre personer anställda på Northvolts batterifabrik i Skellefteå har dött under mystiska omständigheter bara under detta år. Nu utreder polisen dödsfallen.

Nyligen dog en 59-årig man oförklarligt efter att ha avslutat ett skift på Northvolts omtalade batterifabrik i Skellefteå. Dödsfallet blev det tredje under 2024 då även en 19-åring och en 33-årig afrikan som arbetade på fabriken avlidit under liknande omständigheter.

De två första dödsfallen skrevs av som naturliga, men med 59-åringens död har Polisens miljöbrottsenhet valt att utreda dödsfallen.

— Här har man varit uppmärksam från dödsfallshandläggarnas sida, och flaggat för det här. Den här typen av ärenden hör inte till vanligheterna, därför blir det lite annorlunda att ta fram nästa steg i utredningen, säger Johan Stabbfors vid miljöbrottsenheten i Umeå som även utreder arbetsmiljöbrott, till Aftonbladet.

Johann Kristiansson på Skellefteåpolisen har sagt till lokaltidningen Norran att det finns indikationer på att 59-åringen kan ha ”fått i sig något” under sitt arbetspass.

— Det finns ju en del i det här materialet som pekade på att han kan ha ofrivilligt utsatts, under det här arbetspasset. Och det är det som har varit en indikation på att vi ska fortsätta och titta vidare, säger Johan Stabbfors.

Just nu finns dock inget konkret som tyder på att de andra två avlidna männen utsatts på ett liknande sätt. Nu kan det eventuellt bli tal om nya obduktioner på dem.

— Beroende på vad de initiala utredningsåtgärderna visar, så är vi öppna för allt. Skulle det behövas nya provtagningar så kommer vi genomföra det. Men vi måste avvakta och se vart det här tar vägen, säger Stabbfors vidare.

Från Northvolts sida har man tryckt på att det inte är mer vanligt att människor dör i förtid på deras fabrik än i samhället i övrigt. Samtidigt uppger företaget att man är beredde att fullt ut samarbeta med polisen.

— Det är en stor arbetsplats, kanske en av de största i Norrland. Det stämmer ju. Men oavsett måste vi kunna förklara dödsfallen. Det kan ju visa sig att det rör sig om någon underliggande sjukdom, men det är det vi hoppas att i så fall kunna bevisa, säger Johan Stabbfors.