MOTSTÅND Riksbankschefens räntebesked i onsdags innehöll en uppmaning som givit extra energi åt debatten om bankväldet och motståndet mot det kontantlösa samhället.

Nordfront skrev häromdagen om Riksbankens aktuella sänkning av styrräntan med 25 punkter till 3,25 procent. Riksbankschefen Erik Thedéen inledde på pressträffen sin presentation av åtgärden med en uppmaning till svenska folket, som kan ha gått en del räntebeskedshungrande lyssnares öron förbi:

— Sätt igång!

Det han ville få auditoriet att börja med var att ta ut kontanter samt att handla med dessa fysiska pengar istället för med betalkort. Bakgrunden, som nu nystas upp i tidningar, på hemsidor och i sociala medier är att kontanter väldigt akut håller på att förlora sin status som betalmedel i hela eller delar av landet.

I tider då privatbanker, inte minst genom att i sin reklam utmåla kontantförespråkare som kriminella, tydliggör sin önskan och avsikt att få bort ett betalmedel som de inte har samma totala kontroll över, som den de ”ofysiska” betalmedlen inom dagens globala banksystem erbjuder dem, har Riksbanken enligt egen förskönande utsago under flera år argumenterat för att tillgången till kontanter tvärtom behöver öka, inte minst med tanke på (beredskap inför) kommande samhällskriser.

Riksbanken pekar nu i sammanhanget ut en aktör som, menar man, i nuläget nära nog har avgörandet om kontanternas död eller överlevnad i landet i sina händer.

— Skulle inte [värdetransportbolaget, reds anm] Loomis finnas, eller skulle de välja att dra sig bort från vissa delar av Sverige, så skulle företagen som ligger i de delarna av landet få svårare att använda kontanter i sin verksamhet, säger Christina Wejshammar, chef på riksbankens betalningsavdelning i DN.

Regeringen: Vissa varor måste kunna inhandlas för kontanter

I vintras meddelade regeringen att kontantbetalning ska säkerställas för tre typer av varor: läkemedel, livsmedel och drivmedel. Frågan är för närvarande under utredning.

— Vi behöver skyndsamt se över möjligheten att betala kontant för vissa varor, inte minst med tanke på att det finns grupper som av olika skäl har svårt att använda digitala betalningssätt, sade finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i januari på regeringens hemsida.

Riksbanken har nu till en utredning på finansdepartementet med uppgift att granska tillgången på kontanter i samhället, inkommit med en skrivelse rörande behovet av ny lagstiftning, som ställer undantagslösa krav på bankers

  • tillhandahållande av växelkassor till företag och myndigheter.
  • erbjudande till samtliga sina kunder av väsentligen utökade möjligheter till kontantinsättning på deras bankkonton.

Den förre rikspolischefen och senare initiativtagaren till Kontantupproret Björn Eriksson ger tummen upp för Riksbankens förslag:

— De är utmärkta, vi har jobbat för detta sedan 2015. För oss handlar det om att alla människor ska kunna delta i samhället på lika villkor. Nu har beredskapsfrågorna hamnat högt på allas dagordning, och helt plötsligt har fler förstått att kontanterna är viktiga, säger han i DN.