Skolor och myndigheter kan bli tvungna bli angivare
2024-10-13 20:00
BANKVÄLDET. På fyra månader har Facebookgruppen Bojkotta kontantfria affärer och restauranger samlat 115 000 medlemmar. Gruppen konfronterar kontantlösa företag och informerar drabbade kunder.
I takt med att allt fler butiker förnekar kunder rätten att betala med kontanter så växer också det organiserade motståndet mot denna utveckling.
Marschen mot det kontantlösa samhället går inte helt smärtfritt. Till exempel har nätverket Kontantupproret sedan 2012 verkat mot den.
För fyra månader sedan grundade Anders Sydborg Facebookgruppen Bojkotta kontantfria affärer och restauranger.
Idag har gruppen 115 000 medlemmar från hela landet och visar alla tecken på fortsatt tillväxt.
De verksamheter som bedrivs kan delas in i två huvudtyper:
Man kontaktar till exempel butiker och restauranger och uppmanar dem att återinföra möjligheten att betala kontant.
Man påtalar härvid ofta den risk som företaget löper att bli utsatt för en bojkott.
I Facebookgrupper tipsar medlemmar till exempel om verksamheter som inte tar emot kontanter samt om förestående aktioner mot kontantlösa företag.
”Kontantlöshet leder till diktatur”
I en intervju för Sveriges Radio berättar Sydborg om gruppens aktioner mot företag som nekar kunder rätten att betala kontant:
— Vi har en bra bit över hundra verksamheter för att ta tillbaka kontanterna igen. Vi bojkottar dem [de kontantlösa företagen], vi skriver brev till dem, vi mejlar dem och berättar att det här inte är okej…Folk måste ju kunna ansvara för sina egna pengar. Annars så blir vi helt en diktatur. Om man tittar på de svenska banker vi har, så tar de bort kontanterna från folket och sedan tvättar de miljarder själva. Det är inte okej.
Sydborg sätter även in utvecklingen mot kontantlöshet i ett större sammanhang och hänvisar både till det förflutna och en tänkbar framtid:
— Kontanter har varit giltigt betalningsmedel i över tusen år och ges ut av Sveriges Riksbank. Och då tycker vi inte att man ska kunna neka någon rätten att betala med dem. Vad händer om det blir ett strömavbrott? Vad händer om det blir krig? Vad händer om krisen kommer? Vi har ju tio procent av Sveriges befolkning som inte har möjlighet till ett konto i en bank till exempel, som inte har möjlighet till Swish. Det här är ju ett hot mot de här människorna.
Skatteverket straffar företag som tar emot kontanter
Gruppen Bojkotta kontantfria affärer och restauranger har även tagit upp kontantlöshet ur näringsidkarens perspektiv. I ett filmklipp på Youtube berättar Sydborg hur Skatteverket straffar företag som tar emot kontanter:
— Då berättar han för mig att under 6-8 månaders tid har Skatteverket varit där och gjort 6 stycken revisioner, och sagt att vi fortsätter med det här så länge du tar kontanter. Alltså hotar man de här företagen som sliter dygnet runt och betalar sociala avgifter och skatt, att tar ni inte bort kontanterna så kommer vi fortsätta terrorisera er.