UTRIKES Ungerns premiärminister Viktor Orban besökte under fredagen Moskva för att diskutera hur fred kan uppnås i Ukraina. Nu har han mötts av en litania av fördömanden från kollegor i Europa.

Ungern har just nu ordförandeskapet i EU och i egenskap av ungersk statsminister besökte Viktor Orban tidigare i veckan Kiev. Under ett möte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttryckte Orban att Kiev bör överväga att förhandla med Moskva, vilket inte mottogs väl.

Under fredagen dök Orban plötsligt upp i Moskva i samma ärende. Orban träffade Rysslands president Vladimir Putin, enligt egen utsago för att ”hitta den snabbaste vägen till fred”. Under en pressträff efter mötet medgav de båda ledarna att parterna dessvärre står väldigt långt ifrån varandra.

— Många steg måste tas för att komma närmare en lösning av kriget. Ändå har vi redan tagit det viktigaste steget – att etablera kontakten, och jag kommer att fortsätta arbeta med detta i framtiden, sa Orban under pressträffen.

Putin å sin sida sa att de senaste fredsvillkoren som han meddelat, att Kiev drar sig tillbaka från alla områden som Ryssland gör anspråk på och accepterar neutralitet, fortsatt gäller även om man är beredda att diskutera ”nyanser”. Han menade också att Moskva är ute efter en hållbar fred och inget vapenstillestånd som ”regimen i Kiev skulle kunna använda för att återhämta och beväpna sig”.

Orbans kollegor fördömer besöket

Inte helt oväntat har Orbans kollegor i EU fördömt besöket. EU-bossen Ursula von der Leyen kritiserar Orban på X och skriver att ”eftergiftspolitik” inte kommer att ”stoppa Putin”.

”Endast enighet och beslutsamhet kommer att bana vägen till en omfattande, rättvis och varaktig fred i Ukraina”, skriver hon vidare.

Liknande utspel kom från en rad europeiska ledare, inklusive Sveriges statsminister Ulf Kristersson som också skriver på X att besöket var ”ansvarslöst” och ett ”hån mot det ukrainska folket”.

Både Orban och Serbiens president Aleksandar Vucic har nyligen varnat för att en direkt konfrontation mellan Ryssland och Nato är nära förestående. Orban har avslöjat att Nato har planer på att bygga nya militärbaser nära Ukrainas gräns som ska vara center för träning av soldater och hubbar för vapenleveranser.

Enligt Vucic är ett tredje världskrig nu i praktiken oundvikligt då ingen nyckelaktör verkar för fred.

— Tåget har lämnat stationen och det finns inget som kan stoppa det, sa han.