GÖTEBORG Axel Jonsson kastade en kvinna ned från en scen under en spelning. Nu döms han för vållande till kroppskada.

Nordfront rapporterade förra året om åtalet mot vänsterextremisten Axel Jonsson, (880823-5595) som tidigare bland annat åtalats för våldsamt upplopp efter Nordiska motståndsrörelsens första maj-demonstration i Kungälv.

Jonsson åtalades för misshandel efter att ha kastat ned två kvinnor från scenen under en spelning på Oceanen i Göteborg. De två kvinnorna kände bandet som spelade och gick upp på scenen för att dansa, varpå Jonsson helt enkelt gick upp på scenen och använde våld för att avlägsna dem.

Den ena kvinnan skadade sitt knä svårt i samband med incidenten. Knäfrakturen fick tillslut opereras akut och enligt prognosen är det osannolikt att hon kommer att bli helt återställd.

— Jag har aldrig brutit något på detta sätt. Det var fruktansvärt. En oerhörd smärta. Psykiskt är det sjukt obehagligt, att någon gör så. Jag vet inte hur jag ska känna att kunna ge mig ut bland folk, Jag har suttit hemma hela december och suttit i rullstol, berättade kvinnan i förhör.

Nu har Jonsson dömts för vållande till kroppskada och till 60 dagsböter på totalt 18 000 kronor. Han måste också betala 115 462 kronor i skadestånd till kvinnan han skadade. I domen framgår det att kvinnan genomgått tre operationer för sin knäskada, men att hon fortfarande inte är helt återställd.

I förhör och under rättegången har Axel Jonsson bestämt förnekat brott. Han menar att han endast gick upp på scenen för att be kvinnorna gå ned, trots att det finns både vittnesuppgifter och bilder som visar hur han knuffar dem.

Skärmbild från en video som visar hur en kvinna kastas av scenen under Les Big Byrds spelning.

Göteborgs tingsrätt anser dock inte att det är styrkt att Jonsson förstått att det var en betydande risk att kvinnan skulle skada sig, varför han inte döms för misshandel. Att det trots allt fanns en viss risk måste Jonsson enligt tingsrätten ha förstått, varför man istället dömer honom till vållande till kroppskada.