OLYMPISKA SPELEN Både Nord- Och Sydkorea deltar i OS i Paris. Under invigningsceremonin presenterades dock båda länderna som Nordkorea, vilket har väckt ilska bland sydkoreanerna.

Det sydöstasiatiska landet Nordkorea deltar i de Olympiska spelen i Paris med totalt 16 idrottare i 7 olika grenar. Deltar gör likaså dess grann till söder, Sydkorea. Länderna var framtill 1945 ett land innan de delades upp i Nord- och Sydkorea.

Under invigningsceremonin då idrottarna flöt förbi på ett stort antal båtar på floden Seine, presenterades dock båda länderna med ”Demokratiska Folkrepubliken Korea”. Enligt SVT förargade felsägningen sydkoreanerna till den grad att de har bett om ett möte med Internationella olympiska kommiténs (IOK) ordförande Thomas Bach.

Det sydkoreanska idrottsministeriet har även bett utrikesministeriet ta tag i saken:

Vi har även bett utrikesministeriet att framföra ett kraftfullt klagomål på regeringsnivå. Den koreanska olympiska kommittén bad även omedelbart arrangörerna att genomföra åtgärder så att liknande misstag inte ska ske framöver, och kommer även att lämna in en officiell protest

IOK beklagar i ett inlägg på Twitter (X) det misstaget och även Thomas Bach har även i ett telefonsamtal bett om ursäkt till den sydkoreanska presidenten Yoon Suk-yeol.