NATIONALISM Under helgen hölls de årliga Nordendagarna i Nordiska motståndsrörelsens regi. Flaggbränning, tävling och socialt umgänge stod på schemat.

Årets upplaga av Nordendagarna arrangerades på västkusten av Nordiska motståndsrörelsen, med ditresta nationalsocialister från hela Norden och så långt borta ifrån som Spanien. Den spanska delegationen på plats tillhörde Devenir Europeo, som Motståndsrörelsen fördjupat sina band med under de senaste åren.

Under en pampig invigningsceremoni valde Motståndsrörelsens ledare Fredrik Vejdeland att under publikens jubel elda den amerikanska flaggan som svar på landets terrorklassning av organisationen och Vejdeland personligen.

Under tävlingen Årets nordman fick man dessvärre ställa in en planerad brottningsgren på grund av för stenigt och hårt underlag. Istället blev det dragkamp, släggkastning, stafett med sandsäck och blixtboll. Inledningsvis delades de tävlande upp i fyra lag och när ett lag segrat fick lagkamraterna tävla individuellt om vem som skulle ta hem titeln.

Dragkamp var en av grenarna i tävlingen Årets nordman.

I slutändan segrade aktivisten Lukas Lindgren från Näste 5, som till pris fick en snygg replika av de macheter som användes av tyska Luftwaffe under andra världskriget. Värdig två blev en av de spanska kamraterna och Pär Sjögren knep tredjeplatsen.

Samtidigt arrangerades för de yngre Årets nordbarn, där alla barn som var på plats fick delta i samma grenar som de vuxna männen, med mindre modifikationer.

Under eftermiddagen och kvällen bjöds på middag, marknad, luftpistolsskytte och yxkastning, samt en workshop om sportfiske. Fredrik Vejdeland höll ett anförande om Motståndsrörelsens historia, hur organisationen hanterat terrorklassningen samt varför man kommer att nå segern trots alla repressioner.

Den nyligen bortgångne Jan Hjelm hedrades under kvällen av Elin Reinhardt och Peter Holm, vilket följdes av en konsert med Henrik Philström. Efter detta talade även den nationelle profilen och veteranen Björn Björkqvist. Han berättade underhållande om bland annat 90-talets nationalism och om Christer Mattssons omvändningsförsök. Björkqvist tog även dagsaktuella frågor såsom terrorklassningen av Nordiska motståndsrörelsen och hyllade Nordendagarna.

Björn Björkqvist talade under Nordendagarna.

Lördagskvällen avrundades så småningom med pubkväll och trubadur. Enligt reportaget på Motståndsrörelsen.se var det många kamrater som stannade kvar långt in på småtimmarna för att njuta av varandras sällskap.

Mer bilder och film från eventet kommer att publiceras de kommande dagarna på Motståndsrörelsen.se.