USA I ett nytt utspel anklagar presidentkandidaten Donald Trump judar som tänker rösta på Kamala Harris för att vara ”fullständiga dårar”. Enligt Trump bör alla som ”älskar Israel” rösta på honom.

I samband med att USA:s president Joe Biden gav Israel sitt ovillkorliga stöd för terrorkampanjen i Gaza intog utmanaren Donald Trump en försiktigt kritisk hållning. Så sent som i maj kritiserade Trump Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och antydde att han skulle kunna tänka sig att banta det omfattande amerikanska militärbiståndet till sionisterna.

Men under sommaren har Trump istället attackerat Bidens administration för att ge otillräcklig hjälp till Israel. Han har till och med anklagat politiska motståndare för att ”ha blivit som en palestinier”, inklusive Biden själv.

Vidare har Trump kritiserat judar som röstar på Demokraterna och varnat dem att de ”inte kommer att ha Israel länge till” om de inte röstar på honom istället.

I tisdags intervjuades Trump i det judiska radioprogrammet ”Sid & Friends in the Morning”. Då passade han på att anklaga alla judar som tänker rösta på Demokraternas kandidat Kamala Harris för att vara ”kompletta dårar” eftersom Harris, enligt Trump, ”inte gillar Israel och ”ogillar judar”.

— Om du älskar Israel eller om du är jude och röstar på en demokrat, då är du en dåre, en komplett dåre, sa Trump i intervjun.

Trump och den judiske programledaren Sid Rosenberg gav också en känga till den judiske senatorn Bernie Sanders, som varit milt kritisk till Israels folkmordspolitik.

— Han är en kass jude. Han är en fruktansvärd jude, sa Rosenberg och fick medhåll av Trump.

Den judiske senatorn Chuck Schumer fick också smaka på Trumps senaste favoritförolämpning.

— Det är nästan som att Schumer har blivit en palestinier, sa Trump.