UNDERSÖKNING En förkrossande majoritet på 79 procent anser att Israel och USA har mest att tjäna på ett storkrig. De som har minst att tjäna på det är, enligt läsarna, Iran.

I omröstningen anser de flesta av Nordfronts läsare att Israel skulle tjäna mest på ett storkrig i Mellanöstern (57 procent). På andra plats kommer USA (22 procent), följt av Ryssland (8 procent) och Kina (6 procent). Några anser att andra aktörer eller länder skulle tjäna mest (4 procent), medan få tror att Iran skulle göra det (2 procent).

Såhär såg veckans fråga ut:

Sedan den judiska staten Israel inledde folkmordet på palestinierna har utvecklingen i Mellanöstern eskalerat och är nära ett storkrig. Många arabstater har enats mot Israel och har fått stöd av såväl Ryssland som Kina. Samtidigt är USA militärt och ekonomiskt uppbundna i Ukraina, Koreahalvön, Taiwan och på andra ställen där den amerikanska terrorstaten skapar konflikter.

Efter att Israel lönnmördat Hamas-ledaren Ismail Haniyeh inne i Iran väntas vedergällningsattacker från Iran och en än mer eskalerad konflikt som i slutändan riskerar dra in stormakter. I samband med detta har den amerikanska flottan och hangarfartyget USS Abraham Lincoln skickats från Stilla havet till Mellanöstern.

Allt detta lämnar öppet stora förändringar i världen. Eftersom den pro-israeliska lobbyn styr USA menar många att en storkonflikt i Mellanöstern skulle göra att USA lämnar Ukraina i sticket för att istället skydda Israel. Detta kommer i sin tur leda till fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina, där Ryssland kommer behålla stora delar av det man tagit – inklusive Donbass och den naturliga gränsen vid floden. Detta vore en stor seger för Ryssland och ett förödmjukande nederlag för Väst.

Att USS Abraham Lincoln skickats från Stilla havet lämnar redan nu utrymme för Kina att angripa Taiwan. Detta ger också Nordkorea stora möjligheter. Kina kan även gynnas av att inte blanda sig i konflikten militärt utan bara se på när USA försvagas ytterligare.

Möjligheten finns givetvis också att USA och Israel går vinnande ur en storkonflikt och stärker sin makt i Mellanöstern. Israel och USA har emellertid aldrig stått emot ett sådant enat motstånd i Mellanöstern där aktörer som Iran och Hizbollah (som besegrade Israel 2006) är såväl motiverade som fullt kapabla att vinna över USA/Israel/Väst med stöd av övriga grupper/länder i området samt stormakter som Ryssland och Kina.

Vilket land eller vilken aktör tror du gynnas mest av en storkonflikt i regionen? Diskutera gärna i Nordfronts fristående chatt på Telegram.

Vem tjänar mest på ett storkrig i Mellanöstern?

  • Israel (56,65%, 797 röster)
  • USA (22,39%, 315 röster)
  • Ryssland (8,03%, 113 röster)
  • Kina (6,47%, 91 röster)
  • Annan aktör/annat land (4,19%, 59 röster)
  • Iran (2,27%, 32 röster)
  • Totalt 1407 röster.

Frågan avslutades 2024-08-18. Det går inte längre att rösta.