UKRAINAKONFLIKTEN Ukrainas överbefälhavare Oleksandr Syrskyj valde att anfalla ryska Kursk i ren desperation för att undvika att få sparken, enligt nya uppgifter. Bakgrunden är de många bakslagen i Donbass för de ukrainska styrkorna.

Det har spekulerats i vad målet är med den ukrainska offensiven mot den ryska regionen Kursk, som fortfarande pågår framgångsrikt. I Ryssland har man hävdat att ukrainarnas mål är ett kärnkraftverk i regionen och enligt uppgift har ett ställverk till kraftverket redan skadats i striderna.

Men nu skriver The Economist att det var ett panikdrag av Ukrainas överbefälhavare Oleksandr Syrskyj, som tog över befälet efter att president Volodymyr Zelenskyj sparkat den kontroversielle Valerij Zaluzjnyj tidigare i år.

Enligt The Economist började Zelenskyj och hans rådgivare i Kiev att uppvisa otålighet inför de många bakslagen i Donbass som den ukrainska armén lidit under våren och sommaren. Syrskyj började därför i hemlighet att planera ett drag i all hemlighet för att stärka sin position och förbättra oddsen vid frontlinjen.

”Den huvudsakliga målsättningen var att dra bort [ryska] trupper från strypgreppet kring Donbass och att skapa förhandlingskort för eventuella framtida förhandlingar”, skriver tidningen.

Syrskyj ska ha gjort allt för att hemlighålla planerna för sponsorerna i väst, av rädsla att informationen skulle läcka till ryssarna eller att väst skulle beordra honom att stoppa operationen. Enligt The Economist har överbefälhavaren vid två tidigare tillfällen planerat attacker mot ryskt territorium och en av gångerna läckte informationen till fienden och den andra stoppade väst planerna.

Offensiven mot Kursk har dock beskrivits som en stor framgång och har fått fullt stöd från väst.