UKRAINAKONFLIKTEN Den ukrainska offensiven in i ryska Kursk har beskrivits som Kievs främsta militära framgång sedan den ryska invasionen. Invasionen på ryskt territorium har dock retat upp Moskva till den grad att man inte längre säger sig vilja förhandla med fienden.

Nordfront har tidigare skrivit om den ukrainska överraskningsoffensiven mot den ryska gränsregionen Kursk. Till skillnad från tidigare attacker mot ryskt territorium har man använt reguljära styrkor snarare än Kremlkritiska ryska partisaner och en dryg vecka senare håller man fortsatt sina positioner i en rad ryska byar och samhällen. Uppskattningsvis kontrollerar man omkring tusen kvadratkilometer av Kursk, vilket motsvarar en mindre svensk kommun.

De ukrainska soldaterna har anklagats för terrorism och för attacker mot civila i Moskva. I Ryssland har man också valt att blanda in säkerhetstjänsten FSB i bekämpandet av offensiven, som beskrivs som en ”antiterroroperation”.

Den ryske FN-diplomaten Dmitrij Poljanskij kommenterade under ett FN-sammanträde i New York på tisdagen den ukrainska offensiven.

— Utan tvekan är detta ett drag som Ukraina bittert kommer att ångra, eftersom dess sista utbildade militära reserver håller på att elimineras där i detta nu, sa diplomaten.

Tidigare "generöst" erbjudande dras tillbaka

I juni meddelade Rysslands president Vladimir Putin att Moskva är beredda att förhandla om fred så fort ukrainska styrkor drar sig tillbaka från de fyra regionerna som annekterats av Ryssland: Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja. Detta enligt Poljanskij ”generösa erbjudande med tanke på situationen vid fronten” gäller inte längre, då han menar att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har ”valt eskalering och krig” framför dialog.

Rodion Mirosjnik, som är det ryska utrikesministeriets särskilda sändebud för utredning av påstådda krigsbrott i Ukraina, var inne på samma linje när han kommenterade Kursk-frågan på onsdagen.

— Med terroristattacken i Kursk har Ukraina som bäst satt en lång paus för utsikterna om fredssamtal, sa Mirosjnik.

Även president Putin har meddelat sin ovilja att överhuvudtaget förhandla med Kiev i kölvattnet av offensiven mot Kursk. Men de ukrainska framgångarna tycks ha imponerat på det ukrainska krigsmaskineriets sponsorer i väst. EU:s utrikeschef Josep Borrell gav på måndagen sitt fulla stöd till det han beskriver som ”motoffensiven i Kursk” i ett inlägg på X:

USA:s president Joe Biden kommenterade offensiven mot Kursk på tisdagen och avslöjade då att han följer utvecklingen noggrant och är i ”direktkontakt” med Kiev för uppdateringar.

— Jag har talat med min personal regelbundet, förmodligen var fjärde eller femte timme under de senaste sex eller åtta dagarna, och det skapar ett verkligt dilemma för Putin, sa Biden till reportrar på tisdagen.

— Vi har varit i direkt, konstant kontakt med ukrainarna. Det är allt jag kommer att säga om det medan det pågår, fortsatte han.

Ett resultat av "imperialistiskt tänkande" hos ryssar

Offensiven, som beskrivs som ”terrorism” i Ryssland och en ”motoffensiv” i väst, har snarare beskrivits som ett sätt att bestraffa och skrämma den ryska befolkningen av Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak. Enligt honom finns det inga oskyldiga civila på ryskt territorium.

”Den illusoriska möjligheten att kriget bara är ett ’Kreml-projekt’ istället för ett resultat av det imperialistiska tänkandet som är inneboende i många ryska generationer, ger bekväma argument för avsiktliga och oavsiktliga ’djävulens advokater’. ’Folket är inte skyldiga—lyft sanktionerna och öppna gränserna!’ proklamerar de. Tyvärr hittar de en publik i väst”, skrev han nyligen på X och konstaterade att de ukrainska attackerna mot Kursk och Belgorod bevisar ”ett starkt, medvetet band mellan ryssarna och deras regering” eftersom inga ryssar hälsat ukrainarna som befriare.

I ett tv-program förra veckan sa han också att ryssar inte reagerar på annat än rädsla och att ”alla borde inse det tillslut”.

President Zelenskyj har beskrivit anfallet som ett svar på de ryska drönar-, robot- och artilleriattacker som skett mot Ukraina från regionen. Han använder därmed samma retorik som Moskva när man tidigare i år inledde en offensiv mot Charkiv-regionen.

— Målet är att sträcka ut fiendens stridslinjer, att orsaka så stora förluster som möjligt och att destabilisera läget i Ryssland till den grad att de inte längre kan försvara sina gränser, säger en anonym källa i Kiev till AFP.

I skrivande stund har den ukrainska offensiven mot Kursk inte påverkat situationen vid fronten i Donbass, Cherson och Zaporizjzja där de ukrainska positionerna sakta men säkert tvingas tillbaka av trycket från den ryska armén. Det är också oklart vad målet med offensiven mot Kursk är och till och med den Bagdad Bob-liknande militära expertkommentatorn Joakim Paasikivi säger i det senaste avsnittet av Aftonbladets ”Krigsrapporten” att det är svårt att veta vad ukrainarna vill uppnå. På fråga varför man valt att anfalla just Kursk svarar han att det nog bara beror på att man identifierade en svaghet hos det ryska försvaret där.

I Ryssland fruktar man att det verkliga målet är kärnkraftverket i Kursk (NPP) som nu hamnat farligt nära frontlinjen. Förra veckan hittades spillror från nedskjutna missiler på kärnkraftverkets område och skador på ett av kärnkraftverkets ställverk ledde till att en närliggande stad blev strömlös. Med anledning av offensiven har ryssarna också evakuerat tiotusentals civila från Kursk och den närliggande regionen Belgorod.

Budskapet från Moskva är att läget är under kontroll och att man kommer att bekämpa fienden till sista man. Men i skrivande stund tycks man fortfarande inte helt ha lyckats bromsa den ukrainska framfarten. Evakueringen av civila tyder också på att man är beredda att använda tunga vapen och artilleri för att uppnå målet.