UKRAINAKONFLIKTEN Den proryske journalisten Patrick Lancaster har tillgång till ryska specialstyrkor vid frontlinjen. I det senaste avsnittet visar han hur belägringen av New York fortskrider.

Nordfront har tidigare skrivit om slaget om New York i Ukraina. Ingen vet exakt varför en stad i östra Ukraina har samma namn som den amerikanska storstaden, men det råder ingen tvekan om att ryssarna vill inta och troligtvis döpa om staden till dess tidigare sovjetiska namn Novgorodske.

Trots hårda strider om New York har ryssarna ännu inte helt kunnat inta staden. Den amerikanske journalisten Patrick Lancaster, som levt och verkat i det ryskkontrollerade Donbass sedan 2014, visar dock upp färska bilder från New York-fronten tillsammans tjetjenska specialstyrkor från Akhmat-bataljonen.

I det närmare timmen långa klippet får man bland annat se hur ryssarna skjuter med den sovjetiska stridsvagnen T-72 mot New York. Det framgår också hur mycket drönare och elektronisk krigsföring, vid sidan av klassiska artilleridueller, påverkar modern krigföring. De tjetjenska specialstyrkorna använder exempelvis någon typ av störsändare för att dölja sig från ukrainska drönare.

— Känner du till huvudregeln för elektronisk protektion? Det funkar bara för den som tror på Gud och att det funkar, skojar tjetjenernas befälhavare.

Trots störningsutrustningen tvingas Lancaster och tjetjenerna fly den ena positionen till den andra från ukrainska drönare. Flykten sker bland annat till fots, på ett modernt pansarskyttefordon och i en gammal rysk lada.

— Hur är det amerikanen? Du hade kunnat sitta på McDonalds och äta hamburgare med Jessica nu, men istället flyr du från kulorna i en rysk militärjeep, skojar tjetjenernas befälhavare med Lancaster.

— Du flyr från New York och en amerikansk FPV-drönare, fortsätter han.