RYSSLAND Den tjeckiske presidenten anser att Nord Stream var ett legitimt mål. Kritiseras nu av Ryssland, som anser att presidenten använder samma retorik som terrorister.

Den tjeckiske presidenten Petr Pavel har hamnat i hetluften efter att ha uttalat sig om att Nord Stream-gasledningarna skulle vara ett ”legitimt mål” för Ukraina, vilket har väckt starka reaktioner från Ryssland. Pavel gjorde dessa uttalanden i en intervju där han kommenterade en rapport från Wall Street Journal som påstår att Ukraina låg bakom sabotaget av gasledningarna i september 2022.

Den ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova kritiserade Pavel och jämförde hans uttalanden med retoriken hos internationella terrorister. Enligt Zakharova är sådana idéer extremt och liknar de som tidigare uttryckts av förbjudna terroristgrupper.

Pavel betonade dock att han inte har några konkreta bevis för att Ukraina faktiskt utförde attacken, men om målet var att stoppa gasflödet till Europa och därmed minska intäkterna till Ryssland, kunde det ses som ett legitimt mål i krigföringens sammanhang.

Ryssland har konsekvent förnekat att de själva skulle ha legat bakom sprängningarna, och har istället pekat ut andra länder som potentiellt skyldiga, däribland USA.