TYSKLAND Syriern som knivhögg flera tyskar på en festival i Solingen skulle ha utvisats redan förra året efter att han fick avslag på sin asylansökan.

En 26-årig syrisk man, som erkänt sig skyldig till det brutala våldsdådet i Solingen, Tyskland, skulle ha utvisats förra året, rapporterar SVT.

Attacken, som ägde rum under en stadsfestival på fredagen, resulterade i tre döda och flera allvarligt skadade. Enligt SVT ska gärningsmannen ha valt ut sina offer slumpmässigt.

Terrorgruppen IS ska, enligt nyhetsrapporteringen, ha tagit på sig ansvaret för dådet, och beskriver det som en handling utförd av en ”soldat” mot en ”samling av kristna” som hämnd för händelser i de palestinska områdena.

Federala åklagare har inlett en utredning om terrorism, men det är ännu oklart om 26-åringen har någon direkt koppling till IS.

Araben tog sig till Tyskland 2022 och har sedan början av 2023 hållit sig undan myndigheterna efter att hans asylansökan avslagits. Enligt Dublinförordningen skulle han nämligen ha sökt asyl i Bulgarien, det första EU-land han anlände till.

Trots att han inte flaggats som extremist av den tyska säkerhetspolisen, har federala åklagare nu tagit över fallet.