FÖRSVARSPOLITIK En ny rapport rekommenderar att Schweiz överväger att stärka sitt militära samarbete med EU och Nato, vilket utmanar landets 500-åriga neutralitetspolitik. Förslagen har redan väckt debatt och kan få stor inverkan på landets framtida säkerhetsstrategi.

En ny rapport från en schweizisk expertgrupp har föreslagit att Schweiz bör överväga att sträva efter en ”gemensam försvarsförmåga” tillsammans med EU och Nato, samt uppmanar till en översyn av landets traditionella neutralitetspolitik.

Frågan har redan väckt stor debatt då den skulle innebära ett slopande av landets nära 500 år gamla neutralitetsprincip. Rapporten har överlämnats till försvarsminister Viola Amherd och den ska utgöra grunden för Schweiz säkerhetsstrategi för 2025.

Bakgrunden till rapportens slutsatser är bland annat den ryska invasionen av Ukraina. En av de specifika drivkrafterna bakom rekommendationerna uppges vara de konsekvenser som neutraliteten haft för landets vapenindustri. Under 2023 föll Schweiz vapenexport med 27 procent jämfört med föregående år, delvis på grund av landets strikta bestämmelser kring vapenförsäljning till krigsdrabbade länder.

Natomedlemskap inte på bordet

Förslagen har dock mött kritik redan innan rapporten offentliggjordes, särskilt från oppositionspartier som anklagar försvarsminister Amherd för att ha tillsatt en expertkommitté som anses vara alltför positiv till närmare band med EU och Nato. Det förväntas att man kommer att stöta på betydande motstånd i parlamentet, där frågor om Schweiz neutralitet alltid varit en känslig och laddad fråga.

Jean-Marc Rickli, från Geneva Centre for Security Policy, säger att rapporten tydligt visar att Schweiz betraktar sig som en del av västvärlden och stödjer ”västerländska värderingar”. Han tillägger att uppmaningarna till ökat militärt samarbete med Nato och EU sannolikt kommer att utlösa en omfattande debatt inom landet.

Trots detta föreslås inte att Schweiz ska överge sin neutralitet helt eller gå med i Nato, utan istället rekommenderas landet att fördjupa sina militära samarbeten med alliansen och EU. Detta skulle enligt SVT kunna inkludera gemensamma övningar, försvar mot ballistiska robotar och ökat bilateralt och multilateralt samarbete.