DEN SIONISTISKA OCKUPATIONSMAKTEN Israels största fackförbund startade igår en generalstrejk i ett försök att pressa regeringen till att förhandla för att få hem gisslan som finns kvar på Gazaremsan. Bara timmar efter att den påbörjats dömde dock landets domstol att den ska avbrytas och att judarna ska återgå till arbetet.

I Israel har man utlyst en generalstrejk i ett försök att pressa regeringen till att förhandla med Hamas om att förhandla om ett avtal som skulle möjliggöra att gisslan som hålls på Gazaremsan skulle släppas. Den utlösande faktorn bakom strejken är de sex döda israelerna ur gisslan som hittats i lördags.

Bakom ligger landet största fackförening Histradut. Strejken skulle ha stängt regeringskanslier skolor, flygplatser och lokala myndigheter från klockan sex på måndag morgon. Igår på eftermiddagen beordrade dock landets arbetsdomstol i Tel Aviv att strejken ska avbrytas och att israelerna ska återgå till arbetet, endast åtta timmar efter att den inletts.

— Jag har kommit till slutsatsen att bara vårt ingripande kan skaka om dem som verkligen behöver skakas om. En överenskommelse kan inte träffas på grund av politiska hänsynstaganden och detta är oacceptabelt, säger Arnon Bar-David, ordförande för Histradut.

Premiärministern ber om förlåtelse

Till dem som uppmanade domstolen att förbjuda generalstrejken hör finansministern – som av The Guardian betecknas som ”högerextrem” – Bezalel Smotrich. Finansministern är även känd för att ha velat jämna Västbanken med marken och ha uttryckt en vilja att svälta den palestinska befolkningen på Gazaremsan till döds.

På söndag bad landets premiärminister Benjamin Netanyahu föräldrarna till en avliden israelisk gisslan som funnits död om ursäkt. Samma dag befann sig tiotusentals israeler på gatorna i Tel Aviv för att protestera mot regeringens hantering av situationen. Bränder startades på gatorna och enligt media ska 29 personer ha arresterats.