REPRESSION Rob Rundo erkände den 13 september att han planerat och deltagit i upplopp genom sin roll i Rise Above Movement. En domstolsförhandling är planerad den 13 december, där Rundo riskerar upp till fem års fängelse.

Rob Rundo erkände sig den 13 september skyldig till att ha planerat och deltagit i upplopp vid politiska sammankomster i Kalifornien. Anklagelsen är kopplad till hans roll i Rise Above Movement, en nationalistisk gruppering i USA som grundades av Rob Rundo.

Enligt Rundos erkännande deltog han mellan mars 2017 och maj 2018 i Rise Above Movement. Rundo organiserade och deltog under flera träningar under 2017. Han erkände sig skyldig till anklagelsen om konspiration för att ha brutit mot den federala Anti-Riot Act.

En federal domare avvisade anklagelserna mot Rundo minst två gånger och ansåg vid ett tillfälle att han var selektivt åtalad, medan ”vänsterextrema grupper, som Antifa” inte åtalas för brott. Den amerikanska kretsdomstolen för överklaganden avvisade det beslutet i juli.

Stephen Yagman, som skulle ha företrätt Rundo om hans fall hade gått till rättegång, anklagade USA:s åklagarmyndighet för att ha väckt åtalet bara för att få publicitet.

En domstolsförhandling är planerad den 13 december, då Rundo riskerar ett lagstadgat maxstraff på fem års fängelse i ett federalt fängelse.