UTRIKES Den amerikanske nationalisten Rob Rundo har gripits i Rumänien. Rumänsk polis uppger att man agerat på uppdrag av USA och nu riskerar Rundo att utlämnas till hemlandet för att försvara sig mot ett diffust åtal.

Den amerikanske nationalisten Robert Rundo är känd för att ha grundat rörelsen Rise Above Movement (RAM) och Media2Rise, som skapat flera uppmärksammade dokumentärer om den nationella rörelsen över hela världen.

Förra året gästade han podden Bellum, där han delade med sig av sina erfarenheter av att skapa och popularisera en nationalistisk tränings- och aktivistkultur som han kallar för ”Active clubs”.

Rundo har tidigare även intervjuats i Nordic Frontier, där han berättade om RAM och om hur amerikanska myndigheter terroriserar och trakasserar oliktänkande.

Nu uppger bland annat BBC att Rundo gripits i Rumänien. Bakgrunden ska vara att en kalifornisk domstol av okända anledningar valde att återuppta ett nedlagt åtal om uppvigling från 2017. Enligt åtalet misstänks Rundo för ”upplopp” och för att genom sina träningsklubbar ha ”konspirerat genom att rekrytera och träna medlemmar för våldsdåd och för att ha deltagit i våldsdåd över USA”.

På Twitter cirkulerar bilder på vad som framstår som en frihetsberövad Rundo på ett gym.

Ett kort filmklipp visar också Rundo i bojor som förs iväg av polis.

Rumänsk polis uppger att man agerade på uppdrag av USA när man grep Rundo. Han riskerar nu att utlämnas till USA och ställas inför rätta.