USA Han greps i Rumänien i somras och fördes till hemlandet för häktning, anklagad för anstiftan till upplopp samt uppvigling. Under onsdagen släpptes han av en distriktsdomare. För att åter gripas.

Den amerikanske nationalisten Robert Paul Rundo grundade 2017 i södra Kalifornien den identitära rörelsen Rise Above Movement (RAM) och mediebolaget Media2Rise, det senare känt bland annat för en rad uppmärksammade dokumentärer om den nationella rörelsen världen runt. Under ett besök i Rumänien i augusti i fjol, greps Rundo av rumänsk polis för att därefter utlämnas till USA. Det visade sig att en domstol i Kalifornien hade återupptagit ett nedlagt åtal från 2017. Enligt detta misstänks Rundo för ”upplopp” i samband med demonstrationer samt för att genom sina träningsklubbar ha ”konspirerat genom att rekrytera och träna medlemmar för våldsdåd och för att ha deltagit i våldsdåd runtom i USA”.

Väl kommen till sitt hemland placerades Rundo och medåtalade Robert Boman i federalt häkte i väntan på rättegång. Så onsdag den 21 februari 2024 släpptes de båda häktade på order av distriktsdomaren i Orange County Cormac J. Carney som underkänt åtalet emot dem, vilket han fann vara ett utslag av ”konstitutionsvidrigt selektivt rättsligt förfarande”. Detta eftersom vänsterextremister, under de för åtalen mot Rundo och Boman relevanta demonstrationerna 2017, hade brukat minst lika mycket våld som sina antagonister – och detta utan att åtalas.

I Carneys inlaga står att läsa:

Staten väcker åtal mot de tilltalade på grund av misstankar om bruk av våld vid politiska möten med den påstådda avsikten att tysta ned tal där åsikter uttrycks, vilka angriparna ej delar. Även om anklagelserna mot de tilltalade kan vara välgrundade, presenterar de senare tungt vägande bevis för att medlemmar av Antifa och och relaterade extremvänstergrupper uppvisat motsvarande - om inte ett än mer brutalt - beteende vid samma politiska möten.

Dessa vänsteranhängare närvarade vid nämnda sammankomster, och attackerade där oskyldiga civila, däribland många Trump-anhängare, vilka endast fredligt utövade sina rättigheter enligt det första lagtillägget. Ändå har staten avstått från att, med åberopande av anti-upploppslagen, åtala individer tillhörande just dessa grupperingar.

Ett sådant selektivt åtal ger det oroande intrycket att staten håller vänster-inriktade åsikter för att vara mer skyddsvärda än höger-inriktade. Det står förvisso staten fritt åtala dem, som, likt de här tilltalade, påstås bruka våld i syfte att förvägra andra möjligheten att utöva sina rättigheter enligt det första lagtillägget.

Men staten kan inte samtidigt ignorera andra, lika eller än mer skyldiga till samma beteende. Konstitutionen förbjuder ett sådant selektivt rättsligt förfarande.

Åklagarsidan begärde emellertid efter Caneys tillkännagivande på onsdagen att Rundo skulle förbli häktad i väntan på att Apellationsdomstolen för den nionde kretsen skulle behandla deras akuta ansökan om upphävd frigivning med anledning av ”välgrundade misstankar rörande den tilltalades planer på att fly utomlands – vilket Carney inte accepterade:

— Jag anser inte att det är motiverat att Mr Rundo tillbringar en minut till i häktet, så jag kommer att släppa honom omedelbart. Jag känner mig väldigt bekväm i det beslut jag har tagit.

Följande dag utfärdade appellationsdomstolen ett avslut på Rundos frigivning, men tvingades då konstatera att denne släppts redan dagen innan och var försvunnen.

Uppdatering fredag 23/2

Kort därefter greps Rundo dock av polis och transporterades tillbaka till fängelset.