SPIONERI En medlem från Kinas kommunistparti har arbetat på kärnkraftsbolaget Studsvik i Nyköping under flera år med syftet att stjäla teknik. Det finns ytterligare 17 misstänkta spioner från samma grupp i Sverige.

En kinesisk man som under flera år har arbetat på kärnkraftsbolaget Studsvik i Nyköping har avslöjats vara medlem i Enhetsfronten rapporterar programmet Kalla fakta på TV4. Det är en organisation inom det kinesiska kommunistpartiet som lyder direkt under centralkommittén.

— Målet är att stärka partiets makt, undanröja eller motverka hot och öka kommunistpartiets inflytande i världen, säger Alexis von Sydow som är analytiker på Nationellt kunskapscentrum om Kina.

Enligt en läckt lista med cirka 2 000 personer som alla ska ha kopplingar till Enhetsfronten så har gruppen 17 personer placerade i Sverige. En av dem ska vara verksam som professor vid Stockholms universitet.

Den expertgrupp inom Enhetsfronten som mannen tillhör kallas Overseas Expert Advisory Committee of Overseas Chinese Affairs Office. Han ska ha deltagit i så kallade ”inspektionsresor” tillsammans med gruppens toppskikt.

Kinesen tillhör även forskningsprogrammet Tusen talanger som även det är en del av kommunistpartiet. Dess syfte är att utveckla Kinas militär och teknik genom att stjäla teknik. Den före detta CIA-chefen William Hannas säger att deras fokus ligger på att komma över banbrytande upptäckter.

Studsvik är ett bolag som finns i sju länder, inklusive Kina, och som bland annat utvecklar programvara för bränsleoptimering och härdövervakning, testar bränsle och material, gör riskbedömningar och utvecklar metoder för att hantera kärnavfall. Under sin anställning har kinesen arbetat med att utveckla nukleär teknik.

Bolaget har meddelat i ett pressmeddelande att de har vetat om detta sedan den 23 september och att de varit i kontakt med Säpo sedan dess. Kinesen befinner sig i Kina.

En annan medlem av Enhetsfronten greps igår i Tyskland. Den kinesiska kvinnan var anställd på ett logistikföretag där hon ska ha samlat information om transporter av militär utrustning och personer med koppling till ett tyskt vapenföretag. Detta ska hon sedan förmedlat till den kinesiska underrättelsetjänsten.