INRIKES Flera företag planerar att flytta från Stockholmsförorten Kista med hänvisning till den ökade otrygghet deras personal upplever i området. Orsaken tycks vara brottslighet med ursprung i närliggande områden.

Stadsdelen Kista i Stockholm har länge varit en populär plats för företag att etablera sig i. Det stora antalet IT-företag som har valt att ha sin bas där har gett området smeknamnet ”Stockholms Silicon Valley”. Men Kista gränsar till no go-zonerna Akalla, Husby och Rinkeby och brottsligheten där tycks nu sprida sig även till närliggande områden. De anställda på Ericsson sägs känna ökad oro och det finns uppgifter om att säkerhetspersonal har varit tvungen att följa personal när de ska gå till tunnelbanan på kvällen.

— Personalen upplever otrygghet före och efter normal arbetstid och det kan vara knepigt att locka högprofilerad kompetens dit ut. Vi hade dessutom en rånvåg för några år sedan, säger Per Norlander som är koncernförhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson Sverige.

Enligt obekräftade uppgifter till Fastighetsvärlden letar Ericsson via ombud efter lokaler på 50 000-100 000 kvadratmeter. Eftersom företaget hyr så pass stora lokaler i Kista, är det troligt att områdets fastighetsägare inte skulle kunna återhämta sig om de flyttade därifrån. Fastighetsskötselbolaget Coor har bekräftat att de ska flytta sin verksamhet från Kista till Solna. AnnaCarin Grandin som är vd hänvisar till undersökningar som visat att de anställda känner sig allt mer otrygga när de rör sig till och från arbetet.

Men hon vill inte kommentera vad det är som är orsaken till personalens oro.