KLASSNINGSVAPNET Statsminister Ulf Kristersson tänker ta upp frågan om terrorklassning av Islamiska revolutionsgardet när Europeiska rådet sammanträder i veckan. Det finns sedan tidigare ett brett stöd för detta i både riksdagen och i EU-parlamentet.

Denna vecka sammanträder Europeiska rådet och statsminister Ulf Kristersson (M) planerar där att ta upp frågan om terrorklassning av Islamiska revolutionsgardet (IRGC), en militär organisation som lyder under Irans ledning. Den terrorklassades av USA 2019 under förevändning att den utgör ett hot mot judar både i Israel och i väst.

Statsministern förklarade på riksdagens pressträff förra veckan:

— Vi vill att Sverige med de andra EU-länderna på allvar tar upp det Islamiska revolutionsgardets koppling till planer på att mörda judar i Sverige, dess destruktiva roll i regionen, men också deras eskalerande agerande runtom i olika Europeiska länder, Sverige inte att förglömma.

I mars i år utgav sig Säpo för kunna bekräfta att det finns en klar koppling mellan revolutionsgardet och påstådda planer på att mörda judar i Sverige. Enligt den israeliska underrättelsetjänsten Mossad har det iranska gardet lejt medlemmar i de kriminella gängen Rumba och Foxtrot för genomförande av attacker för Irans räkning.

Under de senaste veckorna har revolutionsgardet vidare beskyllts för inblandning i angrepp på Israels ambassader i Stockholm och Köpenhamn samt för att ha utfört ett attentat mot det israeliska försvarsföretaget Elbits Systems i Göteborg. De anklagas även för att ha legat bakom cyberattacken mot Sverige i augusti 2023.

I våras röstade en majoritet av riksdagen för att stämpla den iranska gruppen som terrorister och i EU-parlamentet röstade man för en terrorlistning redan i januari 2023. Men sedan dess har inget hänt i ärendet, då EUs ministerråd inte gått vidare i beslutsprocessen.

En terrorlistning skulle, resonerar förslagets förespråkare, göra det möjligt att frysa misstänkta konton, vilket skulle göra det omöjligt för ”de här krafterna” att att ”leja kriminella i väst”. Enligt Kristersson vore detta en särdeles effektiv strategi mot dem, då han utger sig för att känna till att det enda som i grunden motiverar dem är begäret efter ekonomisk vinning.