SVERIGE Ett afghanskt par utreddes misstänkta för stämpling till terroristbrott innan de utvisades från Sverige. Nu framkommer det att åklagaren misstänkte att de skulle mörda juden Aron Verständig.

Det var i april 2021 som en man och kvinna med ursprung i Afghanistan greps i Stockholm misstänkta för stämpling till terroristbrott.

Mannen ska ha jobbat på en grundskola i Stockholmsregionen och samma dag som gripandet slog Säpo till mot skolan och tog med en dator därifrån.

Istället för att åtalas kom paret, som nekade till brott, att utvisas till Iran 2022. Nu framkommer det att paret anklagades för samröre med Irans Revolutionsgarde och att de kartlagt högt uppsatta judar i Sverige. En av måltavlorna ska ha varit Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet.

— Det fanns en kartläggning. Det fanns kontakter med Iran. Sen exakt hur det skulle genomföras mot måltavlorna, det var där vi inte lyckades få den nödvändiga bevisningen, säger åklagare Hans Ihrman till SVT.

Till SVT säger Verständig att han är chockad över beskedet att han kan ha varit ett mål för ett iranskt lönnmord,

— Det kändes väldigt obehagligt. Jag blev orolig, som småbarnsförälder känner man ju väldigt stort ansvar för ens barns säkerhet. säger han.

Verständig är en av Israels främsta förespråkare i Sverige och Judiska centralrådet samt Stockholms judiska församling har en ”förbundenhet” med sioniststaten som är inskriven i organisationernas stadgar. Efter att 600 kulturpersonligheter i oktober skrev på ett uppror om att Israels terrorbombningar av Gaza måste upphöra anklagade han dem för antisemitism.