ÖVERVAKNING Det finns för många platser i landet som myndigheter inte kan övervaka, enligt statsministern. Därför lovar han nu att fördubbla antalet nya övervakningskameror i hela landet.

Det var under statsminister Ulf Kristerssons tal i Almedalen som han lovade fortsatta satsningar på övervakning. Han avfärdade kritiker mot massövervakning av medborgare med att det finns ”ingenting som är mer integritetskränkande än att bli utsatt för grova brott”.

 Inför höstens budgetförhandlingar så vill vi fördubbla kameramålet för polisen och bygga ut kamerorna i hela landet.

Det innebär att det blir 5 000 nya polisövervakningskameror istället för det tidigare målet på 2 500. Polisen ska också få lättare tillgång till andra myndigheters och företags kameror, exempelvis sådana som övervakar lokaltrafik.

Tidöregimen ska också stifta nya lagar som förenklar för myndigheter, kommuner och regioner att sätta upp övervakningskameror. Under en pressträff bedyrade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att övervakningskameror minskar brottsligheten.

— Den preventiva effekten måste vi verkligen framhålla. Där det finns kameror begås det inte brott, eller i varje fall minskar brottsligheten högst påtagligt, påstod han,

Kristersson var inne på samma teori under sitt tal och påstod att polisen måste sätta upp fler kameror eftersom så få vill vittna om grova brott i svenska domstolar.

— När mord förblir ouppklarade och vittnen inte vågar vittna, så kommer kamerorna göra livet tryggare för helt vanliga människor, förklarade statsministern.