JUDISK MAKT Efter att Mossad påstått att Iran använder invandrargäng i Sverige för att begå våldsdåd mot judar fick justitieministern och Säpo hålla en akut pressträff. Säpo hävdade att det Mossad säger är korrekt, men kunde inte ge besked ifall man har egen information som kan styrka det.

Under dagen publicerade Jerusalem Post en artikel där Mossad pekar ut två ökända invandrargäng i Sverige som Irans ombud. Det rör sig dels om Foxtrot men även det rivaliserande gänget Rumba, som man hävdar har attackerat israeliska ambassader på uppdrag av Iran.

Med anledning av detta kallade justitieminister Gunnar Strömmer samt Daniel Stenling, chef för kontraspionage på Säkerhetspolisen, till en akut pressträff. Stenling pekade under pressträffen ut Iran som ”ett av de största säkerhetshoten mot Sverige”, tillsammans med Ryssland och Kina.

— Vi har uppmärksammat att Iran riktat sig mot andra staters intressen i Sverige, inte minst Israel, sa Säpo-bossen.

På plats var även Hampus Nygårds, biträdande chef på Nationella operativa avdelningen (Noa). Han ville dock inte bekräfta Mossads uppgifter om Foxtrot och Rumba specifikt.

— Jag förstår att intresset är stort. Men vi kommer inte att prata om specifika personer eller nätverk. Det kan förstöra och försvåra, sa han.

När en SVT-reporter frågar huruvida Säpos bedömning endast bygger på uppgifter från Mossad svarade Stenling bara att ”Iran är ingen okänd aktör”.

— Exakt vad vi vet berättar vi inte så löpande, fortsatte han.

Inte helt oväntat har det redan yttras en viss skepsis mot Mossads utspel, då den israeliska spionorganisationen är ökänd för sina desinformationskampanjer mot aktörer som bekämpar judisk makt. Till och med den så kallade terrorforskaren Hans Brun säger att uppgifterna måste tas med ”försiktighet” då det är omöjligt att avgöra sanningshalten i dem.

— Vi kan inte bara ta allt som en utländsk myndighet säger för givet, säger han till SVT.

— Man måste hela tiden vara lite källkritisk. Det kan finnas andra intressen bakom när man går ut med sådana här uppgifter, fortsätter han.

Ett sådant exempel kan enligt Brun vara att Israel vill ”störa relationen mellan Sverige och Iran”.