SIONISM I samband med att ICC:s chefsåklagare meddelade att han vill arrestera Benjamin Netanyahu framkom att den internationella domstolen fått motta en rad hot. Nu avslöjar The Guardian att israeliska spionorganisationer under nio års tid spionerat på och hotat domstolen.

I samband med att Karim Khan, som är chefsåklagare på Internationella krigstribunalen i Haag (ICC), deklarerade att han vill arrestera Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant uttalade han sig också om de hot som hans domstol tvingats utstå.

Även om Khan aldrig pekat ut något specifikt land så avslöjade han nyligen en intervju med CNN att en ”högt uppsatt ledare” för ett västland ”förklarat” för honom att ICC ”skapades för Afrika och för skurkar som [Rysslands president VladimirPutin och inte för att åtala ledare i väst eller dess allierade.

Men nu har brittiska The Guardian publicerat en omfattande granskning, som visar hur Mossad och andra israeliska spionorganisationer hotat, pressat och övervakat ICC sedan Palestina anslöt till Romstadgan och därmed domstolens jurisdiktion 2015. Tidningen har pratat med en rad anonyma källor som haft höga positioner inom både ICC samt amerikanska och israeliska myndigheter.

I granskningen framkommer det att Khans föregångare, afrikanskan Fatou Bensouda, inledde en förundersökning mot Israel redan när domstolen först fick jurisdiktion över krigsbrott begångna i Palestina. Israelerna var redan då medvetna om risken och enligt The Guardians källor såg man anslutningen till ICC som det ”kanske mest aggressiva” diplomatiska drag som palestinierna har gjort någonsin.

— Att bli erkänd som en stat av FN är väl trevligt. Men ICC är en mekanism med tänder, säger en källa med insyn i Israels kampanj mot domstolen.

Den dåvarande chefsåklagaren utsattes dock för så många hot och påtryckningar att hon tvingades lämna sin post innan någon arresteringsorder kunde utfärdas.

Bland annat fick hon ett besök i sitt hem i Haag av två män som vägrade identifiera sig, men överlämnade ett kuvert innehållande hundratals dollar i kontanter och ett israeliskt telefonnummer. Männen påstod sig representera en ”tysk kvinna” som ville tacka Bensouda, men budskapet med besöket var att visa chefsåklagaren att israelerna vet var hon bor.

Använde afrikansk president för att skrämma chefsåklagaren

Kampanjen mot Bensouda leddes av den dåvarande Mossadbossen Yossi Cohen personligen, som var en nära allierad till Netanyahu. Cohen ska dessutom ha arrangerat att vid flera tillfällen personligen dyka upp oinbjuden där Bensouda befann sig i syfte att förmå henne att inte gå vidare med utredningen mot Israel.

Vid ett av de första tillfällena tog Cohen hjälp av Kongos dåvarande president Joseph Kabila, som skulle ha ett möte med Bensouda i New York. Efter att presidenten sett till att Bensoudas personal lämnat rummet gjorde Mossadbossen en dramatiskt entré genom att kliva fram bakom en dörr.

Ursprungligen ska Cohen ha försökt att ”bygga en relation” med chefsåklagaren och därmed göra henne till en av Mossads tillgångar. När detta inte fungerade ska han ha blivit mer hotfull. Samtidigt kunde Mossad övervaka alla samtal mellan ICC och palestinska representanter tack vare att man förvägrade domstolen tillgång till både Gaza och Västbanken.

Mot slutet av Bensoudas karriär hade Mossad också samlat in en mängd komprimerande information om hennes familj i syfte att misskreditera henne. Materialet kom dock aldrig att publiceras, och när Bensouda efterträddes av Khan 2021 trodde israelerna att ICC:s intresse för Palestina skulle dö ut.

Donald Trump samarbetade villigt med Mossad

Det framkommer också att Mossad lyckades övertala Donald Trump att införa sanktioner mot Bensouda och hennes närmaste medarbetare. Officiellt skedde detta på grund av att ICC utredde krigsbrott i Afghanistan, men enligt The Guardians källor var det ett gemensamt projekt med Israel:

En israelisk underrättelsetjänsteman berättar att de betraktade Donald Trumps administration som mer samarbetsvillig än dennes demokratiske föregångare. Israelerna kände sig tillräckligt bekväma för att be om information från amerikansk underrättelsetjänst om Bensouda, en begäran som enligt källan skulle ha varit "omöjlig" under Barack Obamas tid.

Khans intresse för Palestinafrågan kom dock att väckas i samband med Hamas offensiv mot Israel den 7 oktober förra året och det efterföljande israeliska svaret. I omgångar kom Khan att varna Israel för att fortsätta sin aggressiva kampanj och specifikt att genomföra en offensiv mot Rafah. Att israelerna kände till att Khan ville presentera ett fall mot Netanyahu i förväg berodde på att Mossad övervakade chefsåklagarens telefonsamtal samt text- och e-postmeddelanden.

En källa inom israelisk underrättelsetjänst avslöjar för The Guardian att han hört ett avlyssnat samtal mellan två palestinska regeringstjänstemän som talar om att Khan vill arrestera Netanyahu men att han är ”under hård press från USA”.

En hårt pressad Khan har inte vikit sig

Sedan dess har både Khan och ICC öppet hotats av både israeliska och amerikanska toppolitiker. Enligt en talesman för ICC har Khans kontor utsatts för ”flera former av hot och kommunikationer som skulle kunna betraktas som försök att otillbörligt påverka dess verksamhet”. Numera har domstolen stärkt sin säkerhet med regelbundna genomsökningar av åklagarens kontor, säkerhetskontroller av enheter, telefonfria områden, veckovisa hotbedömningar och införandet av specialutrustning.

Karim Khan har dock vägrat vika sig och när han meddelade sin önskan att arrestera Netanyahu förklarade han att israelerna bara har sig själva att skylla, eftersom han vid flera tillfällen varnat dem.

— Jag betonade särskilt att svält som en krigföringsmetod och förvägran av humanitär hjälp utgör brott enligt Romstadgan. Jag kunde inte ha varit tydligare. Som jag också upprepade gånger betonade i mina offentliga uttalanden: De som inte följer lagen bör inte klaga senare när mitt kontor vidtar åtgärder. Den dagen har nu kommit, sa chefsåklagaren.