INRIKES Klimatsmart teknik var framtiden i Mariestad, men satsningen på vätgasenergi på en tankstation och Kronoparkens förskola misslyckades. Systemen med vätgas har orsakat olyckor eller inte ens kunnat användas.

När Electrolux flyttade sin produktion från Mariestad till Ungern 2015 bestämde kommunens politiker och tjänstemän, tillsammans med näringslivet, att framtidens jobb skulle tryggas genom en satsning på så kallat klimatsmart teknik. Men trots de inblandades entusiasm har projekten haft stora problem och kostat kommunen enorma summor.

— En kommun har en viss skyldighet att jobba med test och demo för att driva på klimatomställningen, sa Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande, till Göteborgs-Posten 2022 .

— Ska vi klara målen för Agenda 2030 så måste vi börja nu, även om det innebär en liten högre kostnad.

Först ut var en tankstation som byggdes 2017 för 21 miljoner kronor där solceller skulle producera vätgas att tanka bilar med. Kommunen köpte in åtta gasbilar för att gå i bräschen och projektet fick stor uppmärksamhet. Men 2022 skedde ett allvarligt läckage av gasen och efter det har kommunen istället köpt vätgas och fått den levererad till stationen. I somras meddelade man att ska sälja anläggningen för 2,5 miljoner.

Därefter byggdes Kronoparkens förskola som stod färdig i januari 2022. Det var det första dagiset i världen som skulle drivas av vätgasenergi och den skulle ge både el samt värma huset och vattnet. Målet var att man inte ens skulle behöva vara ansluten till elnätet. Men eftersom vätgas är mycket explosivt och låg i ett bostadsområde var man tvungen att göra flera dyra dyra säkerhetslösningar. Trots det har förskolan ett speciellt larm som ska varna personalen att stanna inne med barnen om det sker ett läckage.

Förskolan gick 42 procent över budgeten och kostade 49 miljoner kronor att bygga. Därtill kostade vätgasanläggningen 36 miljoner och trots att verksamheten snart har varit igång i tre år så har den inte kunnat tas i bruk. Därför finns det även en årlig driftskostnad för Kronoparken, vilket gör den 800 000 kronor dyrare jämfört med en vanlig förskola.

— Tanken är ju att anläggningen ska producera egen energi och göra oss oberoende av elpriser och liknande, men det har inte fungerat som planerat. Nu skulle den egentligen vara i drift som tänkt från början, men ett haveri har inträffat, så systemet är ännu inte helt intrimmat, förklarade Mariestads hållbarhetsstrateg sta Lindmark för Slöseriombudsmannen.

Lindmark tror inte att Kronoparken kommer kunna lämna elnätet som man planerat och ekonomen Christian Sandbergs bedömning är att projektet aldrig kommer bli lönsamt.