HÄRNÖSAND. Mordet på Tommie Lindh var ”särskilt hänsynslöst” och helt utan förmildrande omständigheter, anser Ångermanlands tingsrätt som dömer Abubaker Mohamad Awad till livstids fängelse för mord och flera andra grova brott.

Rättegången mot Abubaker Mohamad Awad kunde följas via videolänk i Ångermanlands tingsrätt. Foto: Polisen / Nordfront.

Under måndagen kom domen från Ångermanlands tingsrätt mot Abubaker Mohamad Awad, som får livstids fängelse för mordet på Tommie Lindh. Han döms även för ett fall av olaga hot, en våldtäkt och en grov våldtäkt. Abubaker stod också åtalad för mordförsök på en bekant till den våldtagna kvinnan vid namn Keith som försökte få ut honom ur lägenheten, men där dömer tingsrätten honom till försök till grov misshandel.

LÄS ÄVEN: Nordfront går igenom Tommie Lindh-fallet

Han döms även att betala 200 000 kronor till den dubbelt våldtagna kvinnan i skadestånd, 25 000 kronor till Keith och 60 000 kronor var till Tommie Lindhs mor, far och syster.

Tingsrätten går alltså helt på åklagarens linje, förutom i det åtalade mordförsöket. Tingsrätten konstaterar förvisso att Abubaker lämnat många olika och motstridiga versioner om händelseförloppet och att det inte är förrän i det näst sista förhöret som han hävdat nödvärn. Därför anser man att det är Keiths berättelse som ska ligga till grund för bedömningen. Man anser dock inte att det är uteslutet att Abubakers kniv kan ha gått in i Keiths bröstkorg av ”oaktsamhet” och menar att det saknas bevis för att det hela skedde utifrån ett uppsåt att döda.

Inte heller den alternativa rubriceringen grov misshandel anser tingsrätten vara styrkt. Istället nöjer man sig alltså med försökt till grov misshandel.

Döms får två våldtäkter och ett olaga hot
Även om Abubaker erkänner att han både tilltvingat sig ett oralt respektive vaginalt samlag med kvinnan hävdar han, till skillnad från henne, att dessa gärningar skedde i direkt anslutning till varandra, efter att han huggit ned Tommie Lindh. Hans inställning har också varit att han endast hotat henne i samband med denna våldtäkt och att de två våldtäkterna och det olaga hotet därför ska bäddas in till bara en våldtäkt.

Att Abubaker inte ska ha knivhotat kvinnan för än efter han oskadliggjort Tommie motsägs dock av utredningen, menar tingsrätten. Där stödjer man sig bland annat på det larmsamtal som spelades upp i rätten, där kvinnan låter ”rädd och panikslagen” och berättar att hon blivit knivhotad.

Att Abubaker ska ha varit knivbeväpnad redan innan mordet på Tommie styrks också av att han bevisligen hade en kniv när Keith konfronterade honom. ”Abubaker Mohamad Awads uppgift om att han, först efter [Keiths] ankomst, gick och hämtade kniven i vardagsrummet, dvs. där Tommie Lindh låg och sov och [kvinnan] tagit sin tillflykt till är inte alls trovärdig”, skriver tingsrätten.

Både Abubaker och kvinnan har också berättat att de ska ha följts åt till köket för att kvinnan ville dricka vatten efter att Abubaker tilltvingat sig ett oralt samlag. Enligt Abubaker ska de dessutom ha gått ut till loftgången innan han tog henne till sovrummet där han genomförde den vaginala våldtäkten. Men blodspåren som kvinnan avsatt efter att ha trampat i Tommie Lindhs blod visar att de båda gått direkt till sovrummet, varför Abubakers version av händelseförloppen kan lämnas utan avseende och är troligtvis ett försök att reducera antalet åtalspunkter.

Därför döms han både för olaga hot och två våldtäkter, där tingsrätten instämmer i att den vaginala våldtäkten är ett betrakta som grov eftersom han genomförde våldtäkten under hot om att han skulle döda även henne såsom han strax innan hade dödat Tommie, samtidigt som han höll i en kniv.

”Mordet var särskilt hänsynslöst”
Under rättegången erkände Abubaker att han dödat Tommie Lindh, men menade att det skedde i självförsvar för att han var rädd för Tommie. Detta köper inte tingsrätten som menar att inte ens hans egen berättelse om hur han knivhögg Tommie medan han borstade tänderna talar om någon nödvärnssituation. Det eventuella hot som Tommie har uttalat mot Abubaker tidigare har handlat om att afrikanen ska lämna kvinnan som han senare kom att våldta ifred, något som Abubaker också bekräftat att han förstod.

”Abubaker Mohamad Awad har, trots Tommie Lindhs uttalande och sin angivna rädsla, inte avhållit sig från att fortsätta att besvära [kvinnan] i gästrummet”, konstaterar tingsrätten. Vidare skriver man att Abubaker inte har kunnat ”förklara på vilket sätt knivhuggen skulle kunna lösa situationen om syftet endast var att skada Tommie Lindh”.

Tingsrätten menar vidare att Abubakers handlingar talar starkt för att han hade uppsåt att döda Tommie. Detta bland annat eftersom han direkt efter dådet tog både Tommies och kvinnans mobiltelefoner för att förhindra dem från att ringa samt att han även lämnat den svårt skadade Tommie Lindh på badrumsgolvet utan att vidta några hjälpande åtgärder.

Om straffvärdet på mordet skriver tingsrätten:

Tommie Lindh har oprovocerat angripits bakifrån när han befunnit sig i badrummet. Han har således befunnit sig i en skyddslös ställning. Brottet har dessutom utförts i hans egen bostad. Han har fått allvarliga skador av knivhuggen som måste ha medfört svår smärta. Eftersom han inte omedelbart förlorade medvetandet måste han också ha känt stark dödsångest.

Mordet i sig beskriver tingsrätten som ”särskilt hänsynslöst”. Man menar att det helt saknas förmildrande omständigheter och att det därför bara kan bli tal om livstids fängelse för Abubaker Mohamad Awad. Han beläggs också att stanna kvar i häktet tills straffet kan verkställas.

Då Abubaker är svensk medborgare har åklagaren inte yrkat för utvisning.


  • Publicerad:
    2020-10-19 11:23