MEDIA. Den våldsbejakande vänsterextremisten Petter Larsson vill se att antifascister får polisbeskydd för att ”tvinga bort” nationella när de vill bedriva opinionsbildning.

Det är i krönikan Kan polisen stoppa nazisterna? som kulturskribenten Petter Larsson kommenterar händelsen i Lund i lördags där ordningsstörande rödingar åkte på däng efter att ha försökt stoppa och sabotera grundlagsskyddad opinionsbildning.

Larsson inleder artikeln med att ställa sig bakom regeringens vilja att förbjuda Nordiska motståndsrörelsen, trots att ett sådant förbud i praktiken innebär att föreningsfriheten avskaffas.

Ändå är jag försiktigt positiv, eftersom det med rätt utformning skulle beskära nazisternas möjligheter att bygga bestående strukturer och verka i offentligheten. Det skulle inte enkelt kunna demonstrera, hålla torgmöten, bjuda in sig till skolorna eller ställa upp i val.

Larsson anser att en ökad polisnärvaro är viktig och att poliser på plats ska tillåta antifascister att förfölja oliktänkande:

Ja, jag tror verkligen att en ökad polisnärvaro skulle vara viktig, framförallt för att göra antifascisterna lite tryggare.

För i slutändan är det medborgare som måste tvinga bort nazisterna från gatorna. Skrika, gapa eller ordna sittblockader.

Hade tusen motdemonstranter följt NMR vart de gick i Almedalen hade de gissningsvis inte försökt ta sig dit igen i år.

När Petter Larsson pratar om att polisen ska understödja AFA när dessa försöker ”tvinga bort” andra grupper, pratar han inte bara om sådant som att förfölja, skrika, gapa eller ägna sig åt annan ordningstörande verksamhet. Han talar också om våld.

Petter Larsson är en våldsbejakande vänsterextremist som flera gånger hyllat AFA och metoden att med våld och hot om våld tysta andra politiska åsiktsyttringar. I en tidigare publicerad artikel, Så blev våra gator nazistfria, ger Petter Larsson uttryck för ett förhärligande av både AFA och våld som strategi.

Militansens pris var högt. Att nazisternas demonstrationsrätt kringskars är det väl få som sörjer med handen på hjärtat.

Men antirasismen hamnade i vanrykte och autonomerna fick hård kritik av tidningar, politiker och andra antirasister. Och 1993 återupprättade polisen sitt herravälde genom att ge de då obeväpnade demonstranterna rejält med stryk, i vad som ser ut som en hämndaktion.

Men Lund blev en nazifri zon. Konfrontationerna tvingade politikerna att agera.

Källa:
Kan polisen stoppa nazisterna?


  • Publicerad:
    2019-06-05 19:50