INRIKES. En afghan dödade sin kusin genom att slå honom med en sten i huvudet i hemlandet. Nu får han och hans familj permanent uppehållstillstånd i Sverige.

I november i fjol beslutade Migrationsverket att avslå en enligt uppgift 25-åring afghans asylansökan. Mannen samt hans fru och två barn hade kommit till Sverige under den så kallade flyktingkrisen 2015 och uppgav att de flytt från Iran.

Afghanen ville då få asyl genom att påstå att han var rädd att hans farbror skulle skada dem. Detta på grund av att han dödat sin kusin genom att slå honom i huvudet med en sten under vad han påstod vara under ett bråk om familjens mark. Migrationsverket hade dock beslutat att familjen skulle utvisas, någonting som överklagades till Migrationsdomstolen.

I överklagan påstod man att de var ”flyktingar, alternativt skyddsbehövande eller övriga skyddsbehövande samt att det i vart fall föreligger synnerligen respektive särskilt ömmande omständigheter”.

Migrationsverket avslog dock återigen hans asylansökan eftersom att myndigheten ansåg att det fanns trovärdighetsbrister i hans berättelse, särskilt vad gäller bakgrunden till hotbilden och händelseförloppet under bråket.

Migrationsdomstolen har dock ändrat sig och beslutat att tro på afghanen och menar på att han ”handlade i nödvärn” när han slog ihjäl sin kusin. Han och hans familj har nu därför beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Källa:
Sa sig ha dödat släkting med en sten – får stanna i Sverige


  • Publicerad:
    2018-09-17 19:05