GHANA. 1700 studenter på ”University of Ghana” har skrivit under en namninsamling för att flytta en staty av den indiske nationalisten Mahatma Gandhi. Anledningen är att Gandhi med dagens mått var allt annat än politiskt korrekt.

Det är alltså 1700 studenter på Ghanas största universitet, ”University of Ghana”, som gått samman i en namninsamling mot en staty av Mahatma Gandhi. Anledningen till att de vill få bort statyn från universitetsområdet är att den världskände icke-våldsförespråkande indiske nationalisten ska ha varit en så kallad rasist.

Som stöd för denna tes har studenterna sammanställt sex citat från Gandhi som kommer från den period av hans liv när han arbetade som advokat i Sydafrika. Flera av citaten handlar om hur han klagar över att Sydafrikas indier inte åtnjöt högre status än landets svarta medborgare. Bland annat skrev han år 1896 följande:

Vår kamp är en kontinuerlig kamp mot den förnedring som européerna försöker påtvinga oss, som önskar degradera oss till den svarta afrikanens nivå, vars sysselsättning är jakt och vars enda ambition är att insamla en särskild mängd boskap för att köpa en fru med, och därefter låta sitt liv förflyta i lathet och nakenhet.

Som svar på namninsamlingen har Ghanas utrikesdepartement utfärdat ett yttrande som förklarar att de kommer att flytta statyn för att ”garantera dess säkerhet”. Statyn, som universitetet fick i somras i form av en gåva från Indiens president Pranab Mukharjee, blev alltså inte särskilt långlivad på universitetsområdet.

Källor:
University of Ghana to remove statue of Gandhi, who was racist against black people
Gandhi’s Statue at the University Of Ghana Must Come Down


  • Publicerad:
    2016-10-09 18:15