SYDAFRIKA. Svarta politiker i Sydafrika talar nu om att konfiskera vitas mark utan att betala någon ersättning. En vit intresseorganisation vägrar dock att gå med på förslaget, som de kallar för en krigsförklaring.

Sydafrikas svarta politiker fortsätter sitt krig mot landets vita minoritet. Under förra veckan höll landets president Jacob Zuma från socialdemokratiska ANC ett tal där han föreslog att parlamentet skulle ändra i grundlagen. Detta för att göra det lagligt för staten att konfiskera vita sydafrikaners mark utan att betala ersättning för den.

Zuma uppmanade i talet landets ”svarta partier” att enas för att nå den två tredjedelars majoritet som krävs för att ändra i grundlagen.

Förslaget kommer efter en upptrappning från landets svarta extremister där dessa även talat om att genomdriva liknande åtgärder mot företag med vita ägare. Den här rasistiska retoriken kommer inte bara från Zumas regeringsparti ANC utan även från den tidigare ANC-ungdomsledaren Julius Malemas ännu mer radikala och antivita parti EFF.

Förslaget möter dock motstånd från organisationer som arbetar för Sydafrikas europeiskättande befolkning. Boer Afrikaner Volksraad, som uppger sig ha 40 000 medlemmar, skriver i ett pressmeddelande att de ser den möjliga landsstölden som en ”formell krigshandling mot det boer-afrikandiska folket”. De lovar vidare att de kommer att försvara sin egendom med internationellt erkända metoder.

Boer Afrikaner Volksraad säger också att regeringens brist på åtgärder mot de ökända och rasligt motiverade farmarmord som plågar Sydafrikas landsbygd kommer att ses som en ”fientlig handling mot den vita befolkningen”.

Källor:
Jacob Zuma calls for confiscation of white land without compensation
Boer-Afrikaner ‘nation’ warns ANC of war over land


  • Publicerad:
    2017-03-08 18:50