FOLKMORD. Det har rapporterats att var sjuttonde timme under de senaste fem åren har en vit sydafrikan blivit antingen mördad eller misshandlad av svarta i sitt hem. Kansallinen Vastarinta har listat några av många antivita våldsdåd som ägt rum i Sydafrika även denna jul.

sydafrika

Lantbrukarparet Keiser, som kidnappades och misshandlades svårt på juldagen.

Julen 2015 trängde sig en grupp svarta in i 57-årige Helen Lotters och hennes mors, 76-årige Alice Lotters hem, där kvinnorna våldtogs och mördades. Kvinnornas kroppar hittades senare av familjemedlemmar. Den yngre hade fått sina tänder utslagna, kroppen var täckt av blåmärken och skärsår och hennes underliv hade trasats sönder med en ölflaska. Alice Lotter hade fått halsen avskuren och på väggen hade man med hennes blod skrivit ”Döda boerna”. Kvinnorna hade torterats i flera timmar innan de mördades och polisen misstänker att delar av deras inre organ sålts som talismaner, eftersom ett antal organ fattades. 2016 års jultid var inte mer fridfull för ”regnbågsnationens” förföljda vita befolkning. Här har vi samlat blott några av de grymheter som riktades mot landets vita:

  • I staden Brits i Bojanala blev två vita anfallna av knivbeväpnade svarta. Den ena blev allvarligt skadad i armen och den andra fick sina fingrar avhuggna. Polisen har gripit fem misstänkta.
  • Fem svarta skulle infinna sig i domstolen i Brits den 28 december. De står anklagade för mordförsök och rån. De greps fem dagar tidigare då de försökte tränga sig in i ett vitt hushåll i Rooikop i närheten av Brits. Skott avfyrades mot husägaren, men till de svartas olycka sköt han tillbaka vilket resulterade i att en av de svarta gärningsmännen dog. Den vite mannen fördes till sjukhus och överlevde.
  • Familjen Grobbelaar och deras farm blev attackerade den 25 december. En grupp svarta trängde sig in i Frisgewaagd-farmen och misshandlade dess ägare Thys Grobbelaar, som fick allvarliga skador i huvudet. Efter det trängde sig de svarta gärningsmännen in i familjens hus och misshandlade fru Grobbelaar och sköt parets barn och barnbarn i huvudet och bröstet. Paret Grobbelaars tillstånd är allvarligt men stabilt.
  • Den 23 december överfölls en farm utanför Centurion av svarta rånare. De sköt familjens far och flydde från platsen med familjens ägodelar. Gärningsmännen är efterlysta.
  • Den 24 december blev 76-åriga Booklet Meyer mördad i Klerksdorp. Han blev upphittad i ”liggande ställning” av vänner som ringde polisen. Enligt polisen hade Meyer mördats med ett vasst föremål. Hans hus var fullt med blod och kassaskåpet var tomt.
  • När svarta angriper en farm så passar de ofta på att också råna hushållet, men i herr och fru Keisers fall blev de misshandlade och kidnappade endast för det sadistiska nöjets skull. På juldagen blev paret anfallna av två beväpnade svarta nära farmen Wolhuterskop. De misshandlades och tvingades in i en bil, som de dock lyckades fly ur. Paret har fått sjukhusvård och gärningsmännen är efterlysta.
  • Herr Hewetts farm Boesmansfontein i Malmesbury blev den 26 december utsatt för ett angrepp av åtta beväpnade svarta. Mannen lyckades dock trycka på larmknappen och tillkalla hjälp. Christo Smith, som tillhör en privat säkerhetsfirma, hann först till plats. Han tog upp jakten på de flyende gärningsmännen, som dock lyckades tackla honom och slita ifrån honom vapnet. När de skulle skjuta honom kom polisen till plats och kunde gripa gärningsmännen. Både Hewett och Smith skadades och traumatiserades, men överlevde.

Ursprungligen publicerad på Kansallinen Vastarinta.

Källor:
Nine gruesome farm attacks that shocked South Africans
Words alone can’t describe the brutality of farm attacks
Five farm attack suspects to appear in Brits Court
Farm attack victim’s fingers chopped off
Farm couple seriously assaulted, kidnapped, nothing stolen
Shot and robbed during attack on smallholding – Centurion
Farm Attack – grandson shot in the mouth – North West
The cruelest torture-murders in South Africa: Mrs Alice Lotter (76), daughter Helen (57)


  • Publicerad:
    2017-01-02 18:00